Mahalli idare birlikleri
Local administration unions
  1. Tez No: 257743
  2. Yazar: VEHBİ BAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. S. GÜL AKYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mahalli İdare, Mahalli İdare Birliği, Belediye, İl Özel İdaresi, Köy, Local Administration, Local Administration Union, Municipality, Special Provincial Administrations, Village
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Günümüz dünyasında insan ihtiyaçları çok çeşitlenmiş olarak çözüm beklemektedir. Devlet sunduğu kamu hizmetleri ile vatandaşlarının bu ihtiyaçlarını karşılayıp refahını sağlamaya çalışmaktadır. Kamu hizmetlerinin planlanması ve vatandaşlara sunumunda vatandaşların katılımı çok önemli kabul edilmektedir.Vatandaşların karar alma süreçlerine katılımının sağlanması yerel düzeyde kolay olmaktadır. Mahalli idare birimlerinde yönetimler halka daha yakın çalışmaktadırlar. Dolayısıyla mahalli idarelerin güçlenip gelişmesi, demokratik gelişmenin de bir göstergesi olacaktır.Mahalli müşterek ihtiyaçların karşılanması amacıyla, karar organları seçmenlerce oluşturulan mahalli idareler, ülkemizde Tanzimat Fermanı ile birlikte gelişip yaygınlaşmaya başlamıştır. İdari ve siyasi reform tasarılarının hemen hepsinde mahalli idarelerin daha da güçlendirilmesi hep dile getirilmiştir.Ülkemizde mahalli idare birimleri olarak; il özel idareleri, belediyeler ve köy kabul edilmiştir. Bunlar hakkındaki kanuni düzenlemeler uzun yıllar yürürlükte kalmıştır. 22.02.2005 tarih ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu il özel idarelerini, 03.07.2005 tarih ve 5395 sayılı Belediye Kanunu belediyeleri yeni baştan düzenlemiş ve bir çok değişiklik getirmişlerdir. 1924 tarih ve 442 sayılı Köy Kanunu'nda henüz bir değişiklik yapılmamıştır.Mahalli idarelerin üstlendikleri görevleri yerine getirirken işbirliği yapmaları eski kanunlar döneminde de uygulama alnı bulmuştur. Böylece mahalli idareler kaynak tasarrufu sağlayarak hızlı ve verimli hizmet sunma imkanı bulmuşlardır. Bu işbirliğinin en önemli yolu ise birlik kurmadır. Kurulan birlikler, üye mahalli idarelerden ayrı kendi karar ve yürütme organları olan tüzel kişiliğe sahip bir kuruluş olarak ortaya çıkmaktadırlar.Mahalli idarelerle ilgili yapılan bu köklü değişiklerle beraber, öteden beri mülga 1580 sayılı Belediye Kanunu çerçevesinde uygulama alanı bulan mahalli idare birlikleri de ayrı bir kanunla düzenlenmiştir. 26.05.2005 tarih ve 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu ile hem Anayasamızdaki hükümlere uygun, hem de Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nda kabul edilmiş ilkelere paralel düzenlemeler yapılmıştır.Birliklerin yapısı, çeşitli açılardan tasnifi bu kanun çerçevesinde ele alınmıştır. Kanun çok önemli bir boşluğu doldurmuş olmasına rağmen, uygulamada ortaya çıkabilecek bazı sorunlara çözüm getirecek düzenlemeler yapılması kaçınılmaz görünmektedir.
Özet (Çeviri)
In today?s world, needs of people are various and they wait a solution. The state tries to provide welfare of people by meeting their needs with public services it offers. In planning and offering public services, the attendance of people is accepted to be of great importance. In large scale, ensuring people?s attendance in decision taking process is usually easy. In local administration units, the administrations work more closely with people. That means, the development of local administrations would be an indication of democratic development.The local administrations, which?s decision-taking bodies are formed by electorates developed and became widespread with Tanzimat Fermanı , with the aim of meeting common local needs. In nearly all of the administrative and political reform plans, strengthening local administration units had always been declared. In our country, special provincial administrations, municipalities and villages are accepted as local administration units. Legal regulations regarding these units had been in effect for long years. Special provincial administration law number 5302 of 22.02.2005 had regulated special provincial administrations again, and municipality law number 5395 of 03.07.2005 had regulated municipalities again and brought a number of amendments. There has not been an amendment in village law number 442 of 1924.While the local administrations realize their duties, their co-operation had found a field of application during the period when the ex laws were in effect. Thus, local administrations had the possibility of giving fast and efficient service by providing source savings. The most important way of this co-operation is to establish a union. These unions emerge as an institution which has a legal entity with its own decision taking and enforcement organs, apart from member local administrations.Along with these rooted amendments regarding local administrations, local administration units which have a field of application within the framework of municipality law number 1580, were also regulated again by a different law. With local administration unions law number 5355 of 26.05.2005, regulations which are both in accordance with the decrees in our constitution and in parallel to principals accepted by Europe local administration autonomy charter were realized.The structure of the unions and their classification in various aspects are handled within the frame of this law. Despite the fact that this law had filled a very important gap, it seems inevitable that regulations which would bring solution to some problems arising in application should be made.