Kalite belgelendirme sisteminin hasta bakım kalitesi ve hemşirelerin kalite algılayışına olan etkisinin belirlenmesi
Determination of quality certified system's effects on patient care quality and nurses' perceptions of quality
- Tez No: 257778
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN PARILTI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Kalite Belgelendirme, Hasta Bakım Kalitesi, Hemşire, ISO 9001:2000, Quality, Quality Certification, Patient Quality of Care, Nursing, ISO 9001:2000
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Sağlık sektöründe son yıllarda yaşanılan değişimlerin başında hasta merkezli bir yaklaşım dikkat çekmektedir. Önemi her geçen gün artan bu yaklaşım sağlık hizmetlerindeki beklentileri de yükseltmektedir. Beklentilerin yükselmesi, hizmet kalitesinde yüksek bir standardın yakalanması ve bu doğrultuda sağlık bakımının güvenli olmasını hedeflemektedir.Ülkemizde bu amaçlara yönelik olarak hastanelerde kalite çalışmalarından yürütülmektedir. Bu kalite sistemlerinde biri olan ISO-9000 grubu kalite yönetim standartlarının hasta memnuniyetini artırması beklenmektedir.Bu araştırma ISO 9001:2000 kalite yönetim belgesi olan Ankara ilinde Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve bu belgeye sahip olmayan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hemşirelerin hasta bakım kalitesine yönelik algılarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Veri toplamak amacıyla kalite belgeli hastanede 147, kalite belgesiz hastanede 128 hemşireye anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 15,0 programı kullanılarak değerlendirilmiştir.Bu araştırma sonuçlarına göre; ISO 9001:2000 kalite yönetim belgesinin hasta-merkezli bakım anlayışını yeterince karşılamadığı, kalite belgeli ve belgesiz hastaneler arasında araştırmaya katılan hemşire algılarında hasta bakımına yansıyan önemli farklılıklar olmadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In the health sector in recent years at the beginning of changes in patient-centered approach is to draw attention. A growing importance in health care, this approach also boosts expectations. Expectations high tide, a high standard of service quality and capture the target in this direction is to secure health care. For this purpose in our country in hospitals, quality studies are conducted. This is one of the quality system ISO-9000 group of standards for quality management is expected to increase patient satisfaction.This study documents to ISO 9001:2000 quality management of the Ministry of Health Training and Research Hospital, and do not have this document in Training and Research Hospital of the nurse to patient perception of quality of care to determine the identifier is in. To gather quality data on certified hospitals at 147 nurses, at 128 nurses without quality certificate in the Hospitals to the questionnaires were applied. The data were evaluated using the SPSS 15.0 program.According to the results of this research, the ISO 9001:2000 quality management certificate of patient-centered care that does not meet enough quality without certified documents and research hospitals participating in the perception of the nurse to patient care reflected in the significant differences that emerged.