Dönüştürücü liderlik ve astların iş tatmini arasındaki ilişki ve bir araştırma
The relationship between transformational leadership and employee's job satisfaction and a reserch
- Tez No: 257939
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHTEŞEM BARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, İş Tatmini, Dönüştürücü Liderlik, Leadership, Job Satisfaction, Transformational Leadership
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmada İstanbul'un Avrupa yakasında faaliyet gösteren, özel bir bankanın şubelerindeki orta ve alt kademe çalışanların bakış açısıyla, üstlerinin göstermiş olduğu dönüştürücü liderlik tarzı ve bunun çalışanlar üzerindeki tatmin düzeyi arasındaki ilişki incelenmiştir.Üstlerin göstermiş olduğu dönüştürücü liderlik tarzını oluşturan dört alt boyut ise İdealleştirilmiş veya Karizmatik Etki, Entellektüel Teşvik, İlham vericilik ve Bireysel İlgidir.Yapılan analizler sonucunda bu özel bankanın İstanbul ilinin Avrupa yakasındaki şubelerindeki üstlerin göstermiş olduğu dönüştürücü liderlik tarzının çalışanların tatminiyle aralarında anlamlı bir ilişkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the correlation between the perspective of the mid-level and lower-level staff, who work in the branches of a private bank operating in the European side of İstanbul and, the transformational leadership style executed by the branch managers and the job satisfaction level of the employees from this kind of an administration has been analyzed with the help of the data sets generated from the inquiry analysis.The subdimensions of the transformational leadership are Intellectual Stimulation, Individualized Consideration, Inspirational Motivation, and Idealized Influence (Charismatic Behavior). By crossing these four factors that set sup the transformational leadership style and the dependent variable determines the job satisfaction level of the employees, the signifance level between these variables tried to be determined.As a result of the analysis, it is determined that there is a significant relationship between the transformational leadership style executed by the branch managers of this private bank, and the satisfaction of the employees.