33 numaralı Tokat Şer'iye Sicili'nin transkripsiyonlu metni ve değerlendirilmesi
The transcription Sheriye Register ( nu:33 ) of Tokat and evaluation
  1. Tez No: 258038
  2. Yazar: OKTAY EKİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ AÇIKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mahkeme, Kadı, Şer`iye Sicili, Sivas, Tokat, Court, Judge, Court Register, Sivas, Tokat
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 556
Özet
Bu tez çalışmasında, 1828?1829 (H.1243?1244) yıllarına ait“ 33 Numaralı Tokat Şer`iye Sicil Defteri ”nin transkripsiyonu yapılarak, defterde bulunan belgelere göre belirtilen dönemde Tokat'ın idari, sosyal ve ekonomik yapısı incelenmiştir.Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Osmanlı yargı sistemi, şer`i mahkemeler ve mahkeme görevlileri hakkında bilgi verilerek, şer`iye sicillerinin tanımı, kapsamı, hazırlanması ve günümüzdeki durumu açıklanmıştır. Ayrıca Tokat Şer`iye Sicilleri ve Tokat ile ilgili yapılan araştırmalara yer verilmiştir.İkinci bölümde, şer`iye sicilleri içerisinde bulunan belgeler hakkında açıklamalar yapılarak, 33 numaralı defter diplomatik açıdan incelenmiş, defterdeki belgeler tasnif edilmiştir.Üçüncü bölümde, transkripsiyonu yapılan belgeler ışığında 1828?1829 yılları arasında Tokat'ın sosyal, ekonomik ve idari yapısı ile ilgili değerlendirmeler yapılarak, elde edilen bulgu ve sonuçlara yer verilmiştir.Dördüncü bölümde ise, 33 Numaralı Tokat Şer`iye Sicili'nin transkripsiyonlu metnine yer verilmiştir. Ayrıca defterin incelenmesinde faydalanılabilecek bir sözlük de çalışmanın sonuna eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to transcribe ``The Court Register Number 33 of Tokat?? that belongs to the years 1828?1829 (Hegira 1243?1244) and to evaluate Tokat?s social and economical structure according to the documents in the register.Our work consists of four parts. In the first part, it has been given general information on the definition and content of court registers, the Ottoman judicial system, court and court officials in Ottoman Empire, and then the present-day situation of court registers in additing the studies on court registers of Tokat have been discussed.In the second part, on the one hand the documents that constitute court registers are classified and on the other hand the records that take part in ``Court Register Number 33 of Tokat?? are examined and evaluated in terms of diplomatic.In the third part, Tokat?s social, economic and administrative structure in 1828 and 1829 are determined with the help of the documents which has been transcribed before.In the fourth part, the transcribed version of the text of ``Court Register Number 33 of Tokat?? is found. At the end of this part a small dictionary is added according to the register.