Birinci Dünya Savaşı Dönemi, öncesi ve sonrasında İngiliz ve Türk edebiyatında kadın yazarların eserlerinin feminist yaklaşımla karşılaştırmalı incelemesi (1870-1940)
A comparative analysis by feminist approach to narratives in prose written by women, in Turkish and English literature during, pre and Post World War I (1870-1940)
  1. Tez No: 258193
  2. Yazar: BAHAR ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA GÜLLÜBAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Feminist eleştiri kuramı, feminizm tarihi, kadın çalışmaları, kadının edebiyattaki yeri, romanlarda kadın, Feminist literary criticism, the history of feminism, women?s studies, the place of women in literature, women in novels
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu tez 1870lerden 1940lara kadar geçen sürede feminizmin, kadınların hak ve özgürlüklerinin ve kadının değişen imajının edebi eserlere kadın yazarlar tarafından nasıl yansıtıldığını incelemektedir. İnceleme esnasında Birinci Dünya Savaşı bir dönüm noktası olarak ele alınmıştır. Tezin ilk bölümünde, savaş öncesi dönemde kadınların toplumda varoluş mücadelerinin romanlarda nasıl yer aldığı ve ?yeni kadın imajının? romanlarda nasıl gelişim gösterdiği incelenmiştir. Bu aşamada, kadını toplumda üretken bir birey olarak görmek isteyen Marxist feminist eleştiri kullanılmıştır.Savaş dönemi edebi eserleri ise, kadınların o dönemde topluma ve erkeklere nasıl katkı sağladıklarını resmetmişlerdir. Tezin ikinci bölümünde, savaş döneminin kadınlarının toplumdaki yeni yerlerinin romanlarda nasıl ele alındığı, toplumun kadının yeni kimliğine bakış açısı Liberal feminist eleştiriyle incelenmiştir.Savaş sonrası dönemin edebi eserleri ise genellikle toplum içindeki yorgun kadını konu almıştır. Tezin üçüncü bölümünde, artık ?yeni kadın imajını? tamamen benimseyen kadınların kendilerini toplumda nerede gördükleri ortaya çıkarılmış ve savaştan çıkan yorgun kadının ruh hali Psikanalitik feminist eleştiriyle incelenmiştir.Sonuç olarak, bu tezin amacı kadınların mücadelelerinin ve toplumun kadınlar üzerindeki etkilerinin eserlerde nasıl yansıtıldığını incelemek, İngiliz ve Türk edebiyatında kadına yaklaşımın iki farklı toplumda, üç farklı dönemde nasıl ele alındığını, hangi yazarların ve hangi edebiyatın kadın hakları konusunda daha cesur olduğunu ortaya çıkarmak olmuştur. Sonuç olarak, kadın yazarların eselerinde kimi zaman çekinik kimi zamansa aktif birer kadın olarak kadınları ele aldıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present thesis explores how feminism, the rights and freedom of women and the changing woman image have been reflected in the literary works of women writers from 1870s to 1940s. In the analysis, the World War I has constituted a turning point. In the first chapter of the thesis, how the place of women in the society and the progress of the new woman image in the pre-war period are reflected in novels are examined. On this point, the Marxist feminist literary criticism, which defends women?s productivity in the society, is used.The wartime literary works mainly focus on women?s contribution to the community and men. In the second part of the thesis, the depiction of the new place of women in the wartime, and the new woman image of the societies are examined by Liberal feminist criticism.The post-war period literary works of the time depict the worn women in the society. In the third chapter of the present thesis, it is aimed to depict how women who totally accepted the new woman image evaluate themselves in the society and the psychology of the worn women after the war have been analysed by Psychoanalytical feminist criticism.In conclusion, the aim of this thesis is to examine how the struggle of women and how the society?s effects on women have been depicted in English and Turkish literary works, how the woman matter has been handled in two different societies in three different periods and who have been more brave in speaking about women?s movement. In the end, it is concluded that women writers have handled this matter sometimes in a fierce, sometimes in a calm way.