Yerel yönetimlerde halkla ilişkiler faaliyetlerinin kurum imajına etkisi üzerine bir çalışma: Trabzon Belediyesi
A study on the effects of public relations activities on corporate image in local administration: the case of the Trabzon Municipality
  1. Tez No: 258194
  2. Yazar: HABİBE AKÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. SEZAİ TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Kurum İmajı, Halkla İlişkiler, Local Administration, Corporate Image, Public Relations
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Çağdaş demokratik belediyecilikte, hizmetlerin etkin, verimli ve hızlı olması, hem örgütsel işleyiş açısından, hem de vatandaş-belediye ilişkileri açısından önemli bir konudur. Halkla ilişkiler, böyle bir yapı içerisinde, özellikle vatandaşla kurum ilişkilerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için gerekli, çok önemli fonksiyonları yerine getirmektedir. Kısaca halkla ilişkiler, çağdaş yerel yönetimler için yönetim fonksiyonu işlevini yürütmektedir.Belediyeler, halk ile yönetim arasındaki ilişkilerin en yoğun yaşandığı kurumlardır. Halkla ilişkiler ise yönetim ile vatandaş arasında, iyi niyet, anlayış ve güven ortamını oluşturulmasına yardımcı olur. Günümüzde halk, eskiye oranlar, yönetimle ilgili bilgi sahibi olmayı daha fazla istemekte, yönetimle ilgilenmektedir. Kurumla iletişimde bulunmak için ise çoğu zaman informal olmak üzere, birçok yola başvurmaktadır. Halkla ilişkiler kurum ile halk arasında kurulan en sağlıklı iletişimdir. Doğru halkla ilişkiler çalışması ve imaj stratejisi ile örgütün hedef kitle tarafından olumlu algılanması ve içselleştirilmesi sağlanmış olur. Halkla ilişkiler, kurum imajı oluşturmada en önemli araçlardan biridir. İyi organize edilmiş halkala ilişkiler stratejisi kurumun imajının oluşturulmasında çok önemli bir etkendir.Bu çalışmada, Trabzon Belediyesi'nin yapmış olduğu halkla ilişkiler faaliyetleri tanıma ve tanıtma faktörleri şeklinde sınıflandırılmış ve bu faktörlerin, kurum imajı faktörü olarak belirlenen fiziksel özellik, sosyal sorumluluk, hizmet kalitesi ve kurum yöneticisi faktörlerine etkisi ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
In modern democratic municipal administration, the efficiency, effectivity and speed of services is an important issue, both in terms of organizational functioning as well as in citizen-local administration relations. Public relations, within such a structure, fulfills many important functions, particularly for creating and maintaining healthy relations between citizens and institutions. In brief, public relations is carrying out a management function for modern local authorities.Municipalities are institutions which are experiencing the most intense relationships between the people and the local administration. Public relations helps to create trust, goodwill, understanding between government and citizens. Nowadays, in comparison to the past, people want to be more informed about administrative affairs and are more involved with administration. And to communicate with the organization, they turn to various and often informal channels. Public relations are the most reliable communications established between the institution and the people. With the appriporiate public relations strategy, a positive perception and internalization of the organization?s work and image will be provided to the stakeholders. Public relations, is one of the most important tools in creating the corporate image. A well-organized Public Relations strategy is a very important factor in the creation of the institution's image.This study classified the public relations activities which the Trabzon Municipality had done as `?identifying and promoting?? factors and measured the effect of these factors on ?physical characteristics, social responsibility, quality of service and the corporate manager? factors which are defined as the corporate image factors.