İlk ve orta ergenlikte geleneksel ve sanal akran zorbalığına ilişkin betimsel bir inceleme
A descriptive study on traditional and cyber bullying in early and middle adolescence
  1. Tez No: 258361
  2. Yazar: PINAR BURNUKARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA UÇANOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Zorbalık, Sanal Zorbalık, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Traditional Bullying, Cyberbullying, Information and Communication Technologies
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Araştırmanın temel amacı 12-18 (Ort=14.73) yaşları arasındaki ergenlerin hangi yaşlarda, ne kadar sıklıkla fiziksel ve sanal ortamda akran zorbalığına maruz kaldıklarını ve uyguladıklarını, cinsiyetler arasında zorbalığa maruz kalma ve uygulama açısından anlamlı bir farklılık olup olmadığını, ergenlerin bu türden davranışlarla nerelerde (okul içi/dışı) karşılaştıklarını, ne tür baş etme yöntemleri kullandıklarını, geleneksel ve sanal zorbalık arasındaki ilişkileri ortaya koymaktır.Araştırmada ergenlerin cep telefonu, bilgisayar ve internet olanakları ve bu araçların kullanım sıklığını belirlemeye yönelik sorular ile ergenlerin son altı ay içerisinde okul içinde/okul dışında ne sıklıkla ve hangi türden geleneksel ve sanal akran zorbalığına maruz kaldıklarını ve uyguladıklarını incelemek için Geleneksel Akran Zorbalığını Belirleme Ölçeği ve Sanal Zorbalığı Belirleme Ölçeği kullanılmıştır.Ergenlerin % 31.8'inin fiziksel ortamda, % 21.7'sinin de sanal ortamda, akran zorbalığına herhangi bir şekilde dâhil oldukları, erkeklerin fiziksel ve sanal ortamda zorbalık davranışlarını kızlara göre daha fazla sergiledikleri, hem geleneksel hem de sanal zorbalığa maruz kalma açısından kızlar ve erkekler arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Ortaokula devam eden ergenlerin hem fiziksel hem de sanal ortamda zorbalığa maruz kalma açısından daha fazla risk altında oldukları, sanal zorbalık göstermenin sınıf düzeyine göre değişme göstermediği görülürken, geleneksel zorbalığın sınıf düzeyine bağlı olarak azaldığı ancak 10. sınıfta arttığı bulunmuştur.Araştırmada, ergenlerin internet kullanma sıklıkları ile sanal zorbalığa herhangi bir şekilde dâhil olmaları arasında ve annenin çalışma durumu ile sanal ortamda zorbalığa maruz kalma arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Fiziksel ve sanal ortamda meydana gelen bu iki tür zorbalık arasında % 29 oranında bir örtüşme olduğu, fiziksel ortamda sosyal ilişkilere zarar vermeye yönelik davranışların sanal ortamda zorbalığa dahil olma ile güçlü bir ilişki sergilediği görülmüştür. Ergenlerin her iki zorbalık türündeki davranışlarla hem okul içinde hem de okul dışında karşılaştıkları, her iki durumda da kızların sosyal destek arama davranışlarını, erkeklerin ise aktif bir şekilde zorbalıkla mücadele etme davranışlarını daha fazla tercih ettikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the present study is to examine the nature of bullying experiences among 12-18 years old adolescents. To this end, the following questions are tried to be answered: Who gets involved in traditional and cyberbullying? What are the age trends in traditional and cyberbullying and are there gender differences with regard to types of bullying? How much overlap is there with those involved in traditional bullying? What kinds of strategies do adolescents use to cope with traditional and cyberbullying? and How often does traditional and cyberbullying happens both inside and outside the school?Adolescents completed a self-report questionnaire designed to assess; a) opportunities and frequency of usage of information and communication technologies, b) their experiences for being a bully and a victim both in real and cyber environments on a 4-point Likert type scale (Traditional and Cyberbullying Inventory) for the last six months, c) how often traditional and cyberbullying experienced inside and outside the school and the best way to cope with these types of bullying.It is found that 31.8 % of the adolescents have involved in traditional bullying and 21.7 % of them have involved in cyber bullying. While males are more likely to be bullies and cyberbullies than females, gender is not signi ? cant for being bullied and for being cyberbullied. Although grade is not a significant variable for being involved in cyberbullying, secondary school adolescents are more likely to report being bullied and being cyberbullied. Also there is significant decrease related to grade in traditional bullying however in 10th grade it reincreases.In this study, there are significant relationships between frequency of internet usage and being involved in cyberbullying as a bully, a victim or a bully/victim; mothers? employment status and being cyberbullied. It was found that there is 29 % overlap between bullying in real and cyber environments. There is a significant relationship between the behavior damaging social relations in real environment and being involved in cyberbullying. Prevalence rates of traditional and cyber bullying were greater both inside and outside the school. In both cases while girls prefer seeking for social support boys prefer fighting against bullying in order to cope with bullying.