Ankara Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu İngilizce Hazırlık Öğretim Programı hakkında program koordinatörü, okutman ve öğrenci görüşleri
The perceptions of the program coordinators, instructors and the students on the present curriculum of Ankara University School of Foreign Languages English Language Prepatory Program.
  1. Tez No: 258363
  2. Yazar: SELCEN ASLI TİRYAKİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ESED YAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce Okutmanı, İngilizce Öğretim Programı, Koordinatör, Program Değerlendirme, Program Geliştirme, English Instructor, English Curriculum, Coordinator, Curriculum Evaluation, Curriculum Development
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu araştırmanın amacı Ankara Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu İngilizce Hazırlık Öğretim Programı hakkında program koordinatörü, okutman ve öğrenci görüşlerini belirlemektir.Araştırmanın evrenini 2008-2009 öğretim yılında Ankara Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nda görevli okutmanlar, koordinatörler ve öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmada mevcut durumun ortaya konulması amaçlandığından betimsel yöntem kullanılmıştır.Araştırmanın verileri anket ve görüşme formu ile elde edilmiştir. Araştırmada okutmanların tümüne (65) ve 300 öğrenciye anket uygulanırken, görüşme formu ise tüm koordinatörlere (6) ve rastgele seçilen 15 okutmana uygulanmıştır. Ankette ilk olarak kişisel bilgiler formu yer almaktadır. İkinci bölümde yer alan 68 madde İngilizce hazırlık programının dil betimleyicileri, içerik özellikleri, öğretme-öğrenme etkinlikleri ve sınama durumlarına ilişkin okutman ve öğrenci görüşlerini belirlemeye yönelik hazırlanmıştır. Görüşme formunda ise öğretim programının planlanması, uygulanması, değerlendirilmesi ve geliştirilmesine ilişkin okutman ve koordinatör görüşlerinin saptanması amacıyla hazırlanmış altı soru yer almaktadır.Araştırmada nicel ve nitel veriler elde edilmiştir. Anketten elde edilen nicel verilerin çözümlenmesinde farklı analiz yöntemlerinden, görüşmelerden elde edilen verilerin çözümlenmesinde ise betimsel analizden yararlanılmıştır.Araştırma sonuçlarına genel olarak bakıldığında, okutmanların mezun oldukları bölüm, cinsiyetleri, iş deneyimleri ile hazırlık programına ilişkin görüşleri arasında, öğrencilerin ise ÖSS puanları, puan türleri ile program hakkındaki görüşleri arasında anlamlı bir fark bulunamazken, cinsiyetleri ile görüşleri arasında anlamlı fark bulunmuştur. Anketten elde edilen bulgulara göre genel olarak okutman ve öğrenci görüşleri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Anketlerden elde edilen verilerden konuşma ve dinleme becerilerinin programda geri planda kaldığı, sene sonunda da yeterince geliştirilemediği ortaya çıkmıştır. Görüşme sonuçlarından ise program geliştirme ve ölçme değerlendirme alanlarında bazı eksiklikler olduğu gözlenmiş, araştırma sonuçlarına dayanılarak çeşitli öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the perceptions of the program coordinators, instructors and the students on the present curriculum of Ankara University School of Foreign Languages English Language Prepatory Program.The population of this research is composed of instructors working at Ankara University School of Foreign Languages Department in the academic year 2008-2009, programme coordinators and students. In order to discover the existing situation in the evaluation of the curriculum, the descriptive method has been used.The data of the research has been gathered through interviews and questionnaires. The questionnaires were conducted to all 65 instructors and 300 students. The interviews were administered to all 6 coordinators and 15 randomly selected instructors. The first part of the questionnaire includes the personal information. The second part of the questionnaire consists of 68 questions to determine the opinions of the instructors and the students on the language descriptors, content, teaching-learning activities and evaluation techniques. The interview form includes six questions which question the planning, application, evaluation and development of the curriculum.At the end of the research both qualitative and quantitative data have been gathered. Various analysis techniques have been used to evaluate the quantitative data. The interviews were analyzed through descriptive analysis technique.According to the general results, there is no significant difference among the departments the instructors have graduated from, their gender, their work experience and their perceptions towards the prep school programme. The same insignificance is true among students? university entrance scores, the type of the entrance scores and their perceptions towards the prep school programme, whereas there is significant difference between students? gender and their perceptions. The results of the questionaire also show no significant difference between the perceptions of the instructors and students towards the programme. The results of the research show that speaking and listening skills are not emphasized as much as they should be and hence these two skills are not well developed by the end of the programme. The interview results showed that there are some points to be improved in the area of curriculum development, measurement and evaluation. Therefore, several recommendations were made as a result of the research conducted.