Postmodern pazarlama sürecinin işleyişi ve sistemin yapılandırılması
The progress of configuration postmodern marketing process
- Tez No: 258703
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER AZABAĞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Postmodern Marketing, Brand, Postmodern Brand, Brand Cost, Symbolic Consumption, Postmodern Communication
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Zaman ve toplumdaki değişimler, tüketicilerin de algılamalarını etkilemekte ve beklentilerini farklılaştırmaktadır. Çok hızlı ve sürekli bir değişimin her alanda kendini gösterdiği günümüzde bu değişime ve gelişime ayak uyduramayan işletmelerin rekabetçi ortamda tutunmasının zor olduğu bir gerçektir. Başarılı olmanın en önemli yolu, içinde bulunulan süreci doğru çözümlemek ve buna uygun stratejiler geliştirmektir. Değişen tüketiciye ve tüketim alışkanlıklarına, doğru stratejilere yanıt verebilmek için ortaya çıkan postmodern pazarlamada en önemli faktör marka-tüketici ilişkisini, etkili iletişim araçları ile sağlayabilmektir.Bu tez çalışmasında modernizm ve postmodernizm kavramları çerçevesinde 21. yüzyılın tüketicisinin özellikleri dikkate alınarak postmodern pazarlama kapsamında kitlesel bireyselleştirilme fikrinden yola çıkılarak postmodern pazarlama, marka yönetimi ve postmodern iletişim süreci sorgulanmıştır.Buradan çıkan sonuç şudur ki; postmodern pazarlama özgürleştirilmiş birey kavramını ortaya çıkarmaktadır. Postmodern birey; mekana bağlı olmadan hareket edebilmekte, sürekli değişebilmekte, ürün, marka ve mağaza değiştirebilmekte ve düşüncelerini özgürce ifade edebilme olanağı bulmaktadır.Gelecek döneme ?sadık müşteri? yi korumak açısından bakıldığında, markaların tüketici toplumundaki yerinin daha da önem kazanacağı düşünülmektedir. Marka-müşteri ilişkisinin temellerinin mantıksal boyuttan duygusal boyuta geçtiği açıkça görülmekte, postmodern pazarlama da tüketici olarak imaj tüketmektedir.Marka-müşteri ilişkisinin duygusal boyutlara taşınması nedeniyle postmodern pazarlamanın başarısı tüketicilerin iletişim filtrelerinin açılması ve daha çok nörolojik tabanlı iletişim yöntemlerinin ve araçlarının kullanılmasına bağlı olarak gelişeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Continuous changes and evolutions in daily life and societies affect the perceptions of consumers and as a result modify their expectations. The signs and effects of very fast and continuous changes are noticeable in almost every area. It is an obvious fact that no company can survive this fierce competition in case of discounting these changes. The most efficient way of succeeding is to be aware of the present circumstance and accordingly develop suitable strategies. Postmodern marketing appears to an appropriate strategy in response to changes in consumer market and consumer behaviour. Maintaining an insistent consumer - brand relationship by means of efficient communication means is an important instrument of postmodern marketing.In this study, the consumer profile in the twentyfirst century is analyzed on the bases of modernism and postmodernism concepts. By means of mass individualism, postmodern marketing, brand management and postmodern communication process are examined.The result is that; postmodern marketing is introducing the term of ? liberalized postmodern individual.? ?The postmodern individual? is able to act without sticking to space, alter constantly himself, change the product, trade mark and the store and is able to use the opportunity to tell his ideas freely.Taking into consideration the conserving ?loyal customer? for the next term, it is anticipated that trade marks are going to be more important in the consumer society.It is clearly seen that the basics of trade mark-consumer relationship have moved from logical dimension to the emotıonal one. ln postmodern marketing the consumer is now consuming the ? image.?In consequence of emotional dimension of trade mark-consumer relationship, the success of postmodern marketing is thought to develop depending upon consumer?s communicatıon filters being opened and using the communicatıon techniques and means mostly based on neurology.