[2-(p-brom fenil) 1,3-dioksalan-4-il] metil akrilat ve [2-(p-klor fenil ) 1,3-dioksalan-4-il] metil akrilat polimerlerinin fiziksel ve termodinamik özelliklerinin invers gaz kromatografisi ile incelenmesi
Analysis of physical and thermodynamic properties of [2-(p-brom phenyl) 1,3-dioxolane-4-yl] methylacrylate and [2-(p-klor phenyl) 1,3-dioxolane-4-yl] methylacrylate copolymers with inverse gas chromatography
- Tez No: 258809
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. M. HAMDİ KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Polimer, 3-dioksalan, İnvers Gaz Kromatografisi, fiziksel ve termodinamik özellikler, 3- dioxolane, Inverse Gas Chromatography, physical and thermodynamic properties
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Yaptığımız çalışmada [ 2-p(-brom fenil) 1,3-dioksalan-4-il] metil ak rilat ve [2-p (-klor fenil ) 1,3-dioksalan-4-il] metil akrilat polimerlerinin fiziksel ve termodinamik özellikleri invers gaz kromatografisi ile incelendi.Bu çalışmada, destek katısı olarak kullanılan Chromosorb W üzerine kaplanan polimerik madde iç çapı 3.2 mm, boyu 1m olan bakır kolon içine dolduruldu. Kolon içerisinden 150 ?C'de 48 saat süreyle taşıyıcı gaz (N2) geçirilerek safsızlıklardan arındırıldı. Kolon içerisine 30 ?C'den 150 ?C'ye kadar her 10 ?C'de bir alkol olarak: etil alkol, n-propil alkol, n-bütil alkol, alkan olarak ise: n-hekzan, n-heptan, n-oktan, enjekte edildi ve probların her bir sıcaklıktaki alıkonma zamanları (tr) tayin edildi. Bulunan alıkonma zamanı değerlerinden her bir proba ait spesifik alıkonma hacmi (Vgo) değerleri hesaplandı. Bu değerlerden yararlanarak (1/T; ln Vgo) grafiklerinden PPKFDMA polimerinin camsı geçiş sıcaklığı 323 K ve PPBFDMA polimerinin camsı geçiş sıcaklığı ise 333 K bulundu. Camsı geçiş sıcaklığının altında her bir prob için adsorpsiyon ısıları, camsı geçiş sıcaklığı üzerinde ise sorpsiyona ait molar ısı (?H1S), serbest enerji (?G1S) ve entropi (? S1S) değerleri hesaplandı. Sonsuz seyreltik hal için probların kısmi molar ısıları (?H1?), kısmi molar serbest enerjileri (?G1?), Flory-Huggins etkileşim parametreleri (X) ve ağırlık kesri aktiflik katsayısı (a1 / w1) değerleri polimerler için hesaplandı. Polimerler için kısmi molar serbest enerji değerlerinden faydalanılarak hesaplanan ?12 - ?G1? / V1 değerleri probların çözünürlük parametresi ?1'e karşı grafiğe alındı ve bu doğruların eğimlerinden polimerlerin çözünürlük parametreleri hesaplandı.
Özet (Çeviri)
In this study the physical and thermodynamic properties of [ 2-(p-brom phenyl) 1,3-dioxolane- 4-yl ] methylacrylate and [ 2-(p-chlorine phenyl ) 1,3- dioxolane-4-yl ] methylacrylate polymer have been analysed with Inverse Gas Chromatography.In this study, the polymeric substance covering over Chromosorb W used as a supply additive was filled into a copper column which was 3.2 mm diameter and 1 m lenght. The carrier gas N2 has been passed through the column for 48 hours at 150 oC so that it could be distilled from impurities. Within the temperature of 30 oC and 150 oC at every 10 oC ethyl alcohol, n-prophyl alcohol, n-buthyl alcohol as alcoholic substances and n-hexane, n-heptane, n-octane as alcanic substances have been injected into the column and the retention times (tr) of probes at every temperatures have been determined. Then, the values of specific retention size belonging to each probe (Vgo) have been determined among the values found for the retention time. By using, glass transition temperature of PPKFDMA was found to be 323 K and of PPBFDMA was found to be 333 K from ( 1/T; In Vgo ). Under the glass transition temperatures adsorption heats and above the glass transition molar heats (?H1S), free energies (?G1S) and entrophies (?S1S) belonging to sorpsion for every probe were calculated. The partial molar heat (?H1?), partial molar free energy (?G1?), Flory-Huggins interaction parameter (X) and weight fraction activity coefficient (a1/w1)? values for infinite dilute solutions have been calculated for copolymers. For copolymers, by employing partial molar free energies (?G1?), ?12 - ?G1? / V1 values were drawn versus the solubility parameters of the probes (?1) and from the slope and intercept of the lines, the solubility parameters of the copolymers were calculated.