Antalya ili otbiçenlerinin sistematiği ve biyoekolojisi (Arachnida: Opiliones)
Systematics and bioecolohy of harvestmen of Antalya province (Arachnida: Opiliones)
- Tez No: 258939
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZİFE YİĞİT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Otbiçen, Opiliones, Sistematik, Biyoekoloji, Fauna, Antalya, Harvestmen, Opiliones, Systematics, Bioecology, Fauna, Antalya
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışma, 2005-2009 yılları arasında bölgede farklı vejetasyon tipleri, habitat, deniz seviyesinden yükseklik ve denizden uzaklık gibi faktörler dikkate alınarak Antalya ilinin otbiçen faunasını belirlemek amacıyla yapılmıştır. İncelenen otbiçen birey sayısı toplam 1178 olup, bunlardan 590'ı dişi, 166'sı erkek ve 422'si nimftir. Ergin oranı % 64,18 (% 21.95'i ? ve % 78.05'i ?), nimf oranı % 35,82 olarak bulunmuştur. Ergin bireylere ait örneklerin sistematik ve biyoekolojik yönden değerlendirilmesi sonucu, 5 familya içinde 11 cinse ait 14 otbiçen türü tespit edilmiştir. Arazi çalışmalarında elde edilen örneklerin; % 48,64'ü Phalangiidae'ye, %5,86'sı Leiobunidae'ye, %1,11'i Trogulidae'ye, %2,21'i Dicranolasmatidae'ye, %6,36'sı ise Nemastomatidae'ye ait olup, geri kalan % 35,82'si nimf olarak bulunmuştur. Her bir tür için türlerin tanımı, morfolojisi, habitatı, ekolojisi ve toplama bilgileri verilmiş, türlerin dünyadaki ve Türkiye'deki yayılışları ele alınmıştır. Literatür taramalarında şimdiye dek, Türkiye'den toplam 50 otbiçen türünün yerli ve yabancı araknologlar tarafından kayıt edilmiş olduğu saptanmıştır. Bu çalışmada, Phalangiidae içinde Lacinius ephippiatus, Odiellus lendli, Metaplatybunus hypanicus, Phalangium punctipes, Opilio lederi, Opilio saxatilis, Opilio parietinus, Zacheus crista; Leiobunidae içinde Leiobunum albigenum, Leiobunum rotundum; Trogulidae içinde Trogulus uncinatus; Dicranolasmatidae içinde Dicranolasma scabrum; Nemastomatidae içinde ise Pyza anatolica, Histricostoma dentipalpe tespit edilmiştir. Bu araştırmada Metaplatybunus hypanicus, Odiellus lendli ve Leibunum albigenum türleri Türkiye otbiçen faunası için yeni kayıttır. Böylece Türkiye otbiçen tür sayısı 50'den 53'e yükselmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was performed between 2005 and 2009. The aim of the study was to determine the opiliones fauna of Antalya province. Different vegatation type, habitat, elevation and far from the sea factors were considered for the study. The total number of the observed specimens is 1178. 590 of the observed opilionids were famale, 166 of the observed opiliones were male, and 422 of the observed opilionids were nymph. Adult rate is 64.18 (21.95 % ? and 78.05 % ?) percent, nymph rate is 35.82 percent. In the result of evaluation of the adult specimens, in view of systematics and bioecology, 14 species were established as belonging to 11 genera in 5 families. In the result of evolation 48.64 percent is belong to Phalangiidae, 5.86 percent is belong to Leiobunidae, 1.11 percent is belong to Trogulidae, 2.21 percent is belong to Dicranolasmatidae and 6.36 percent is belong to Nemastomatidae. Also 35.82 percent was established as nymph specimens. Description, morphology, habitat, ecology and all kind of collection data were given in the text, and the distributions of the species in the World and Turkey were presented. According to the literature, a total of 50 species are recorded by foreigner and Turkish arachnologists. In this study, in Phalangiidae, Lacinius ephippiatus, Odiellus lendli, Metaplatybunus hypanicus, Phalangium punctipes, Opilio lederi, Opilio saxatilis, Opilio parietinus, Zacheus crista; in Leiobunidae, Leiobunum albigenum, Leiobunum rotundum; in Trogulidae, Trogulus uncinatus; in Dicranolasmatidae, Dicranolasma scabrum; also in Nemastomatidae, Pyza anatolica, Histricostoma dentipalpe were established. In this study, Metaplatybunus hypanicus, Odiellus lendli and Leibunum albigenum are new records for Turkish harvestmen fauna. Thus, the number of the opilionid species in Turkey was increased 53 from 50.