Güneydoğu Anadolu bölgesinde frekans bağımlı soğurulma çalışması
A study on the frequency dependence of attenuation in Southeastern Anatolia
  1. Tez No: 259117
  2. Yazar: ARGUN AYANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. GÜNDÜZ HORASAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güneydoğu Anadolu Bölgesi, heterojenite, S dalgası, koda dalgası, saçınım, soğurulma, Southeastern Anatolia region, heterogenity, S wave, coda wave, scattering, attenuation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Fay Zonu'nun doğrultu atımlı hareketi nedeniyle aktif bir tektonizma ile önemli bir depremselliğe sahiptir. Soğurulma çalışmasıyla bölgenin sismik etkinliği hakkında bilgi edinilebilir. Bu çalışmada, koda normalizasyon yöntemini kullanarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde S dalgasının frekans bağımlı soğurulması deprem verileriyle incelenmiştir. Elde edilen sonuçlarla bölgenin aktif tektonizması ve depremselliği ile ilgili sonuçlara varılmıştır.Çalışmada, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsüne ait Pertek (PTK), Malatya (MLT), Sivrice (SVRC), Şanlıurfa (URFA) ve Gaziantep(GAZ) istasyonları kullanılmıştır. Bu istasyonlarda kaydedilen depremlerin episantır mesafeleri 5-110 km arasında büyüklükleri (Md) 2.8-3.8 arasında değişmektedir. Çalışmada kullanılan deprem verileri 1.5, 3.0, 6.0, 8.0, 12 ve 18 Hz merkez frekanslarında Butterworth filtresi ile süzgeçlenmiştir. S dalgası ile koda dalgası genlik oranı, kaynak-alıcı uzaklığının fonksiyonu olarak hesaplanmış, bölgedeki Qs soğurulma değerleri elde edilmiştir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi için, Qs = (37 ± 1.19) ? 1.2 ± 0.11 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Southeastern Anatolia region has an active tectonizm and considerable seismicity due to strike-slip movement of the East Anatolian Fault Zone. The seismic risk of the region can be approximated by the attenuation value. In this study, the frequency dependent attenuation of the S wave in Southeastern Anatolia region is examined by using the coda normalization method. The results relevant with the active tectonizm and sesimicity of the region are deduced by the obtained results.In the study, seismograms of the earthquake occurred along and near the East Anatolian Fault Zone recorded by Pertek (PTK), Malatya (MLT), Sivrice (SVRC), Şanlıurfa (URFA) and Gaziantep (GAZ) seismic stations operated by Boğaziçi University Kandilli Observatory and Earthquake Research Institute are used. The epicentral distances of the recorded earthquakes are between 5?110 kilometers and magnitudes are between (Md) 2.8-3.8. The selected earthquake data are filtered by Butterworth filter with central frequencies 1.5, 3.0, 6.0, 8.0, 12 ve 18 Hz in order to use in this study. The amplitude ratio of the S wave and coda wave is calculated as a function of source-receiver distance and Qs attenuation values in the region are obtained. For Southeastern Anatolia region Qs value is calculated as (37 ± 1.19) ? 1.2 ± 0.11.