Çay kazanlarında verimli ısı değiştiricisi tasarımı ve uygulaması
Design and application of productive heat exchangers in tea boilers
  1. Tez No: 259420
  2. Yazar: CANER CAN AKGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN KARABAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çay Kazanları, Su Isıtma Modülü, Isı Değiştiricileri, Enerji Verimliliği, Tea Boilers, Water Heater Module, Heat Exchangers, Energy Efficiency
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 31
Özet
Her gün evlerimizde temizlenmek, yemek yapmak, içecek hazırlamak gibi birçok sebeple sıcak suya ihtiyaç duyulur. İhtiyaç duyulan sıcak su da elektrikli ısıtıcılar ya da gaz ocaklı sistemler kullanılarak elde edilir. Bununla beraber konut su ısıtıcıları arasında gaz ocaklı sistemler elektrikli ısıtıcılara göre %40 daha verimli olduğundan daha çok tercih edilir. Gaz ocaklı sistemler arasından da su depolayan ısıtıcılar yerine anlık su ısıtıcıları tercih edilmelidir. Fakat gaz ocaklı anlık su ısıtıcıları, kullanılacak su ihtiyaç duyulan sıcaklığa gelinceye kadar suyun boşa sarf edilmesine sebep olurlar.Bu tezde anlık su ısıtıcılarından kaybolan enerjinin en aza indirilmesi amacıyla ihtiyaç duyulan sıcaklığa gelinceye kadar boşa sarf edilen suyun bir kazan haznesinde depolanması ve bundan sonra depolanan bu suyun aynı ocaktan elde edilen enerji ile ısıtılmaya devam edilmesine yönelik bir çalışma mevcuttur. Bu tasarımda, piyasada kullanılan bir çay kazanının bacası iptal edilip, bunun yerine baca görevi görecek bir boşluk ve bu boşluğun içerisine 6 geçişli kanatlı tip bir ısı değiştiricisi kullanılması düşünülmüştür. İhtiyaç duyulan sıcak su öncelikle bu ısı değiştiricisine gelerek anlık su ısıtıcısında olduğu gibi ocaktan elde edilen ısıyla sıcaklığı arttırılır ve belli bir sıcaklığa kadar ısınan su kazanda depolanır. Bundan sonra su depolayan ısıtıcılarda olduğu gibi aynı ocaktan elde edilen ısıyla sıcaklığı artmaya devam eder. Bu tasarım hem anlık su ısıtıcısı gibi hem de su depolayan su ısıtıcıları gibi çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
We need hot water for cleaning, cooking, preparing the drinks and as like these reasons etc every day in our homes. This hot water as we need produced by electrical heaters for water or oil source heaters for water. However oil source heaters choosen before electrical system for their productivity is %40 valuable more than the other. And in between oil source systems, it must be water heaters at moment system choosen before stock heaters system. But at moment system to cause the lose productivity when during keeping the hot water as we need it?s temperature is okey.İn this study we purpose to minimize lose energy in during keeping the hot water and for the reach this purpose we stock the hot water in boiler-chimney system. After that we going on to heating the hot water which is come from heat exchanger with oil source system. İn this design we canceled the using tea boiler?s chimney and instead of this we use empty area for put the exchangers which is like chimney and have 6 passing for water. Hot water as we need, first, come this exchangers, take the energy and heating and second, passing throuth to stock volume and going on to increasing its temperature in this place with same oil source. This design working like either at moment system and stock system.