Kütahya mobilya imalat sanayisinde mobilya tasarımı-üretim süreci etkileşimi
The interaction of furniture design-production process in Kütahya furniture manufacturing indusrty
- Tez No: 259736
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: İç donatım elemanları, İç mekân tasarımı, Konut, Mobilya, Üretim, Interior equipment elements, Interior design, House, Furniture, Production
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada; Türkiye mobilya sektöründe faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin mobilya tasarımı, üretim süreci, kapasite kullanımı, makine parkı ve teknolojisi gibi ana başlıklar altında sunulan konularda mevcut durumlarını ortaya koymak, karşılaşılan sorunları tespit etmek ve bu sorunların aşılması için çözüm önerileri geliştirmek amaçlanmıştır. Buna ilave olarak, işletmelerin mobilya tasarımı stratejilerinin ortaya konulması, teknolojik gelişmelerin konut iç mekân donatım elemanlarının tasarımı üzerindeki olumlu etkilerinin kullanıcılara sağladığı yararların ortaya konulması da hedeflenmektedir.Bu amaçla; ?Kütahya Mobilya İmalat Sanayisinde Mobilya Tasarımı-Üretim Süreci Etkileşimi? konulu bu tez çalışmasında, Kütahya il merkezinde bulunan Fatih Sanayi Sitesi, Yeni Sanayi Sitesi ve Ahi Sanayi Sitesinde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli atölye tipi üretim yapan mobilya işletmeleri araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırmanın amacına uygun olarak geliştirilmiş olan araştırma anketi 107 işletme yöneticisi ve üretim sorumlusuna uygulanmış olup elde edilen veriler istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiştir.Buna göre, Kütahya mobilya imalat sanayisinde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerde yaşanan üretim süreci problemlerinin önemli bir kısmının, mobilya tasarımı hatalarından kaynaklandığı ve kopya tasarımların piyasada yaygın olarak kullanıldığı, üreticilerin mobilya tasarımına yönelik eğitimli tasarımcılara ve kalifiye iş gücüne kadrolarında yeterince yer vermedikleri, işletmelerde mobilya tasarım biriminin olmaması nedeniyle işletmenin kapasitesini ve kapasite kullanım oranını olumsuz yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed at putting forth the available situations presented under the main headings such as the furniture design, production process, the use of capacity, the machine park and technology of small and medium size managements operating in the furniture sector of Turkey and determining the problems appeared and producing solutions for these problems.In addition to this, it is aimed putting forth the furniture design strategies of managements and the positive effects of technological developments on the furniture design and the users? benefits.For this reason, in this thesis study whose subject is ?Interaction of Furniture Design-Production Process in Kutahya Furniture Manufacturing Industry?, furniture managements carrying out small and medium size workshop type production in Fatih Industry Site, Yeni Industry Site, Ahi Industry Site in Kütahya have been researched. A questionnaire of search which is developed suitable for the purpose of research has been applied to the managers of 107 managements and the datum obtained has been evaluated statistically.As a result, the majority of production problems are related to the faults of the furniture design and the copy designs are used commonly. Educated designers and qualified work force aren?t employed. The managements don?t have an furniture design unit and therefore, the capacity of the management can?t be used properly.