Halk sağlığı çalışanlarının toplum temelli uygulamalardaki öz yeterlikleri
Core comptencies of public health professionals in community based practices
- Tez No: 260129
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHEYLA ÖZSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Public health professionals, community based practices, core competency
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu araştırma, halk sağlığı çalışanlarının toplum temelli uygulamalara ilişkin algıladıkları öz yeterlik düzeylerinin belirlenmesi amacıyla planlanmış tanımlayıcı bir alan çalışmasıdır. Araştırmada Aydın İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı sağlık ocaklarında görev yapan 328 halk sağlığı çalışanından 306'sı araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Evrenin %93.2'sine ulaşılmıştır. Çalışmada veri toplama araçları olarak ?Sosyo-demografik Özellikler Veri Formu?, ?Halk Sağlığı Çalışanlarının Öz Yeterlikleri Formu? kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 15.0 paket programı kullanılarak sayı, yüzde, t testi, varyans analizi ve bonferroni testi kullanılmıştır. Araştırmanın uygulanabilmesi için katılımcıların gönüllülüğü esas alınarak Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu etik kurulundan ve Aydın İl Sağlık Müdürlüğünden izin alınmıştır.Halk sağlığı çalışanlarının % 35.6'sı 33-38 yaş grubunda ve yaş ortalaması 37.53±5.58'dir. Çalışanların % 19.9'u hekim, % 24.9'u hemşire, % 47.4'ü ebe, % 7.8'i sağlık memuru olarak görev yaptıkları belirlenmiştir. Halk sağlığı çalışanlarının 6 puan üzerinden öz yeterlik puan ortalaması 2.98±1.09 olup, halk sağlığı çalışanlarının öz yeterlik düzeylerinin yükseltilmesi gerektiği düşünülmektedir.Anahtar Kelimeler; Halk sağlığı çalışanları, toplum temelli uygulamalar, öz yeterlik
Özet (Çeviri)
The aim of this descriptive field study research was to define the core competency levels of the health care professionals? perceptions related to community based practices. The sample of the study consisted 306 of the 382 health care professional who works in primary health centers which depended to City Health Department in Aydın City. It is reached 93.2% of the population. ?Socio Demographic Features Data Form? and ?Core Comptencies for Public Health Professionals? Form was used as data collection tool in the research. SPSS 15.0 package software was used to analyses and numbers, percentage estimation, t test, variance analyzes and bonferroni test implemented to evaluate the data. For conducting the research public health professionals who were volunteered approval was taken from Ege University School of Nursing Ethic Committee and Aydın City Health Department.Of the 35.6% health care professionals were 33- 38 age group and age mean were 37.53±5.58. It is determined that doing a job as 19.9% physicians, 24.9% nurses, 47.4% midwifes, 7.8% were health officers. Health care professionals core competency mean level were 2.98±1.09 over six point and it is thought that health care professionals? core competency level must be raised.