Mide kanseri nedeniyle subtotal gastrektomi uygulanmış olgularda C-14 üre nefes testi ile helikobakter pilori varlığının araştırılması ve optimum örnekleme zamanı
  1. Tez No: 260254
  2. Yazar: HÜSEYİN ÇİVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABAHAT İNANIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: C-14 Urea breath test, stool antigen test, partial gastrectomy, gastriccancer, Helicobacter pylori
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
AMAÇ: Benign ya da malign nedenlerle yapılan mide cerrahisi sonrası, kalanrezidüel mide dokusunda helikobakter pilori (HP) varlığıyla birlikte mide kanserigelişme sıklığı normal populasyona göre yüksektir. Cerrahi yapılmamış olgularda HPvarlığını göstermede invazif olmayan ve etkin bir test olarak gerek tanı gerekseeradikasyon tedavisi sonrası takipte kullanılan C-14 Üre Nefes Testi'nin (ÜNT)parsiyel gastrektomili olgulardaki kullanımı hakkında maalesef yeterli deneyimbulunmamaktadır. Bu çalışmada mide kanseri nedeniyle parsiyel gastrektomioperasyonu geçirmiş olgularda; çok zaman örnekli C-14 ÜNT ile dışkı antijen testi(DAT) sonuçları endoskopi bulguları ile karşılaştırılmıştır. METOD: ÜNT içinstandart hasta hazırlığı yapılmış hastalara, 1mCi C-14-üre içeren kapsül p.o.verilmesini takiben 10, 20 ve 30 dk.'lara ait nefes örnekleri toplandı. ÜNT sonuçlarıstandart derecelendirme (0: negatif, 1: şüpheli, 2:pozitif) ve sayım (cpm) olarakkaydedildi. Aynı gün hastalarda DAT incelemesi yapıldı. ÜNT için optimum sonuçendoskopi bulguları kullanılarak, ROC analizi ile belirlendi. BULGULAR:Çalışmaya, yaş ortalaması 55±11 yıl olan, parsiyel gastrektomili 30 hasta (BillrothII %87, Roux-Y %10, wedge rezeksiyon %3) alındı. Standart derecelendirme ile 10,20 ve 30. dakikalar için bulunan sensitivite değerleri %29, %57, ve %71, spesifisitedeğerleri ise tümü için %100 olarak bulundu. DAT ile sensitivite %71, spesifisite %96 idi. ROC analizinde (Grafik 1); 10. dakika için sayım eşik değeri >23tutulduğunda; sensitivite %86, spesifisite %87, 20. dk. için eşik değer >35 olduğunda;sensitivite %86, spesifisite %100, 30. dk içinse eşik değer >29 olduğunda;sensitivite %71, spesifisite %100 olarak bulundu. TARTIŞMA: Standart ÜNT tanıkriterlerinin gastrektomili olgulardaki sensitivitesi oldukça düşüktür (%29).Optimum sensitivite değerine (%86) 20 dk. nefes örneklemesi ve eşik radyoaktivitesayım değeri >35 seçildiğinde ulaşılmıştır. DAT'ın bu hastalardaki sonuçları standartdeğerlendirme yöntemleri kullanılan ÜNT'ye göre yüksektir ancak DATtanımladığımız modifiye yöntem kullanıldığında ÜNT'ye ek bir katkısağlamamaktadır.iiiANAHTAR KELİMELER: C-14 Üre nefes testi, dışkı antijen testi, parsiyelgastrektomi, gastrik kanser, Helikobakter pilori.
Özet (Çeviri)
AIM: Gastric cancer prevalence is higher in the partial gastrectomised patients withHelicobacter pylori (H. pylori) infection. Although the C-14 urea breath test (UBT)is useful, non-invasive test for the diagnosis of H. pylori infection and in theevaluation of response to the eradication therapy, the efficacy of the C-14 UBT inpatients partial gastric resection (PGR) is not evaluated yet. In this study, the resultsof the C-14 UBT (in three time points) and H. pylori stool antigen test (HpSA) ingastric cancer patients with PGR were investigated and compared with theendoscopic findings. METHODS: Three breath samples in 10th, 20th and 30thminutes were taken after the ingestion of 1ìCi of C-14 urea capsule in all patients.Both standard Heliprobe grades and radioactivity counts (cpm) were recorded. HpSAtest was performed at the same day. ROC analysis was performed to find theoptimum UBT parameters when endoscopy was accepted as a reference. RESULTS:A total of 30 patients (mean age: 55±11year) with PGR (Billroth II:87%, Roux-Y:10% and wedge resection: 3%) participated in the study. C-14 UBT with standardradioactivity cut-off value (counts >50 cpm) demonstrated sensitivity of %29, %57and %71, for 10, 20 and 30 minutes, respectively. Specificity of the standard UBTwas 100% for all time points. According to ROC analysis, different radioactivitycount levels were selected. With this modification sensitivity and specificity valueswere as follows: 86% - 87% (10 min., >23 cpm), 86% - 100% (20 min., >35 cpm)and 71% - 100% (30 min., >29 cpm), respectively. The specificity and sensitivity ofthe HpSA test were 71% and 96%. CONCLUSION: The sensitivity of the standarddiagnostic criteria (counts >50 cpm in 10th minute) of the C-14 UBT was poor (only29%) in gastric cancer patients with PGR. 20th minute and a cut-off radioactivitylevel of 35 cpm were found to be a optimal for the C-14 UBT. Although the resultsof HpSA were superior than the conventional UBT, it did not provide any addedbenefit over the modified C-14 UBT.