Fibroadenomlarda basıklaşma bulgusu
Flatness finding in fibroadenomas
- Tez No: 260304
- Danışmanlar: PROF. DR. UMMAN SANLIDİLEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: basıklaşma bulgusu, fibrodenom, radial ve antiradial boyut ölçümü, flatness findings, fibroadenoma, radial and antiradial diameter measurement
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Memenin en sık görülen benign tümörü olan fibroadenomun radial ve antiradial planda alınacak boyut ölçümleri ve yapılacak oranlamalarla basık küre (sferoid) şeklinde olduğunu göstermek ve gri skala bulgularına ilave olarak herhangi bir girişimsel işleme gerek kalmaksızın tanısının güvenilir bir şekilde koyulabilmesine katkıda bulunmaktır.Gereç ve Yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Aralık 2005 ve Aralık 2008 tarihleri arasında 49 tanesi biyopsi tanılı 70 adet fibroadenom sonografik olarak değerlendirildi. Sonografik inceleme 12 MHz'lik yüzeyel prob kullanılarak gerçekleştirildi. Lezyonların radial planda uzun ve kısa boyutları, antiradial plandaki uzun boyutları ölçüldü. Radial ve antiradial planda ölçülen boyutlarının birbirine çok yakın hatta çoğunda aynı olduğu saptandı. Antiradial ve radial uzun boyutlarının birbirine oranı (B/A), radial düzlemdeki kısa boyutun radial düzlemdeki uzun boyutuna (C/A) oranına bölünmesiyle fibroadenomun basıklaşma indeksi belirlendi. Basıklaşma indeksini tanımlarken de örnek teşkil edecek küre, mekik ve sferoid şekilli objeler ele alınarak boyutlar arasındaki oranlar değerlendirildi. Bu objelerin değerlendirilmesinden çıkartılan oranlar arasındaki benzerlik ve farklılıklar dikkate alınarak fibroadenomun şekli arasında bağlantı kuruldu. Sonuçta fibroadenomun yuvarlak ve basık şekilli olduğu saptandı. Memenin en sık görülen benign tümörü olan fibroadenomların biçimleri ifade edilirken literatürde ve kitaplarda oval, fuziform gibi tanımlamalar kullanılmaktadır. Ancak fibroadenomun radial ve antiradial planda 3 boyutunun da ölçülmesi ve basıklaşma indeksinin de verilmesi tanımlamada daha ayrıntılı bilgi vermektedir.Bulgular: Çalışmamızda değerlendirilen fibroadenomların basıklaşma indeksi 1,16 ile 3,42 arasında değişmektedir (ortalama 1,95±0,48). Fibroadenomların %91,4'ü homojen, %8,57'si heterojen internal eko özelliğindedir. Lateral gölgelenme varlığı %84,2'dir. Posterior akustik güçlenme %20, posterior akustik gölgelenme varlığı %12,8'dir. %91,4'ü paralel oryantasyonda olup %8,57'si hafif oblik oryantasyon göstermektedir. Ancak hiçbirinin uzun aksı dikey oryantasyonda değildir. Fibroadenomların %98,5'i hipoekoik olup lobülasyon gösterenlerin oranı %31,4'tür. Fibroadenomların %80'i klasik sonografik özellikler taşımaktadır. L/APoranı 1,25 ile 3,33 arasında değişmektedir (ortalama 2,02±0,43).Sonuç: Gri skala ultrason bulguları, radial ve antiradial planda alınacak ölçümler ve yapılacak oranlamalarla fibroadenomlarda basıklaşma bulgusunun gösterilmesiyle tanı güvenilir bir şekilde koyulabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: By measuring the radial and antiradial dimensions and calculating their rations in order to show that fibroadenomas, the most common benign tumors of breast are spheroidal in shape so that in addition to their gray-scale properties, diagnosis could be made accurately without and need for further inverventional procedures.Materials and Methods: 70 fibroadenomas of which 49 are biopsy-proved in Ankara University Faculty of Medicine between December 2005 and December 2008 were evaluated sonographically. The ultrasound examinations were performed with 12 MHz linear probe. Long and short axis diameters of lesions in radial and antiradial planes were measured. The diameters of the lesions in radial and antiradial planes were found to be very much similar and in most of them identical. The ratio of long axis diameters in antiradial and radial planes (B/A) over short axis diameter over long axis diameter in radil plane (C/A) is defined as flatness index of fibroadenomas. While defining flatness index dimensional differences among spheric, fusiform and spheroid-shaped objects were studied as examples and the ratios among their diameters were evaluated. Studying these objects the ratios of similarities and differences between them, a correlation for the shape of fibroadenomas was deduced. As a result, a fibroadenoma was defined as round and flat shaped. In literatüre and textbooks, fibroadenomas which are the most common benign tumors of breast, are defined as oval, fusiform shaped. However, measuring 3 diameters of a fibroadenoma in radial and antiradil planes and outlining the flatness index gives more detailed information.Findings: The flatness index of the fibroadenomas examined our study range between 1,16 and 3,42 (mean 1,95±0,48). %91,4 off fibroadenomas passed homogenous and %8,57 passed heterogenous internal echo structure. Presence of lateral acoustic shadowing has been identified in %84,2, posterior acoustic enhancement in %20, posterio acoustic shadowing in %12,8 of them. %91,4 of the fibroadenomas had paralel orientation and %8,57 had slightly oblique orientation however none of the lesions had their long axis perpendicularly oriented. %93,5 of the fibroadenomas were hypoechoic and %31,4 had contour lobulations. %80 of the lesions carried classical sonographic features. The ratio of L/AP was found to be between 1,25 and 1,33 (mean 2,02±0,43)Results: Using gray-scale ultrasound features, measurements in radial and antiradial planes and their ratios to each other to calculate the flattenes index, accurate diagnosis of fibroadenomas can be accomplished.