Karpal tünel sendromunda bilek-aya segmenti motor ve duyusal iletim çalışmalarının tanı değeri
The diagnostic value of wrist segment motor and sensorial conduction studies in carpal tunnel syndrome
  1. Tez No: 260373
  2. Yazar: CEMİLE BUKET TUĞAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. ÖZDEN ŞENER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Median sinir, karpal tünel sendromu, duyarlılık, segmentaliletim çalısması, distoproksimal oran, Median nerve, carpal tunnel syndrome, sensitivity, segmentalconduction study, distoproksimal ratio
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Karpal tünel sendromu tanısı klinik olarak konur. Elektrofizyolojikçalısmalar KTS operasyonu öncesi ayırıcı tanı için gerekebilir.Rutin elektrofizyolojik yöntemler hastaların bir kısmında normal olabilir.Tanısal duyarlılığı artırmak için bazı özel iletim çalısmaları vardır.Bu çalısmanın amacı bilek-aya segmental çalısmalarının tanıyakatkısını arastırmaktır.Klinik olarak tipik karpal tünel sendromu tablosu olan 29 hastanın 42kolu, 23 sağlıklı bireyin 46 kolu incelemeye alındı. 23 kontrolün 19'ukadın(%82,6), 4'ü erkek(%17,4)'ti. 29 hastanın 26'sı kadın(%89,7), 3'üerkek(%10,3)'ti.Rutin median ve ulnar iletim çalısmalarının yanında median sinir bilekayasegmenti motor ve duyusal iletim hızlarını da çalıstık.1. parmak duyusal iletim hızı, 1. parmak duyusal amplitüdü, medianmotor bilek-aya hız, median duyu 3. parmak hız, median duyu bilek-aya hız,distoproksimal hız oranı, distoproksimal amplitüd oranı her birinin ayrı ayrıpozitif tahmini değeri ve seçiciliği %100 olarak saptanmıstır.KTS tanısı için en duyarlı yöntemler distoproksimal hız oranı(%38),median motor bilek-aya segmenti hızı (%38)'dir.Negatif tahmini değeri en yüksek olan parametreler distoproksimal hızoranı(%64), median duyu 3.parmak hız (%61), median duyu 1.parmak hız(%61)'dir.Median duyu 1.parmak duyusal hız, median duyu 3.parmak duyusalhız, median motor bilek-aya hız, median duyu distoproksimal hız oranınındeğerlendirilmesi en yüksek sensitiviteyi sağlamaktadır.Bu çalısma göstermistir ki; bilek segmenti motor ve duyusal iletimçalısmaları, sınırlı da olsa KTS tanısına katkıda bulunmaktadır.42
Özet (Çeviri)
The diagnosis of carpal tunnel syndrome is based on characteristicclinical symptoms. Electrophysiologic studies may be necessary fordifferential diagnosis or before CTS operation.Routine electrophysiologic studies can be normal in some of thepatients. There are some further methods to increase the diagnostic yield.The aim of this study is whether wrist-palm segment conductionchanges aid CTS diagnosis.We examined 42 hands of 29 clinically CTS patients and 46 hands of23 healthy volunteers. Nineteen of this 23 healthy volunteers were women(%82,6), 4 were men (%17,4). 26 of 29 CTS patients were women (%89,7), 3were men (%10,3).Besides the routine median and ulnar nerve conduction studies weperformed wrist-palm segment motor and sensory conduction studies atmedian nerve.The positive predictive value and specificity of median sensory nerveconduction velocity from wrist to digit 1, sensory nerve action potentialamplitude, median nerve motor conduction velocity at wrist-palm segment,median nerve sensory conduction velocity of wrist-digit 3, median nervesensory conduction velocity at wrist-palm segment, distoproximal sensoryconduction velocity ratio, distoproximal sensory action potential amplituderatio were all 100%.The most sensitive studies for a CTS diagnosis were distoproximalsensory conduction velocity ratio and median nerve motor conductionvelocity at wrist-palm segment.The highest negative predictive values were for distoproximal sensoryconduction velocity ratio (%64), median nerve sensory conduction velocity atwrist-digit 3 segment (%61), median nerve sensory conduction velocity fromwrist to digit 1(%61).44Median sensory nerve conduction velocity from wrist to digit 1, mediannerve motor conduction velocity at wrist-palm segment, and distoproximalsensory conduction velocity ratio provide the highest sencitivity (%59,4),when calculated together.This study suggests that; wrist segment conduction studies can aidCTS diagnosis altough restricted.