Karpal tünel sendromunda kutanöz sessiz periyot değerlendirilmesi
Evaluation of the cutaneous silent period in carpal tunnel syndrome
  1. Tez No: 339782
  2. Yazar: MUSTAFA KUNDUZ
  3. Danışmanlar: PROF. BETİGÜL YÜRÜTEN ÇORBACIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: İnce lif nöropatisi, karpal tünel sendromu, elektromiyografik aktivite, kutanöz sessiz periyot, Small fibre neuropathy, carpal tunnel syndrome, electromyographic activity, cutaneous silent period
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Nörolojik Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZETKTS en sık görülen tuzak nöropatisidir. EMG laboratuvarına en sık gönderilen sinirsistemi hastalığıdır. Tanısı klinik bulgular, muayene ve elektrofizyolojik yöntemler ile konur.Ancak yapılan rutin elektrofizyolojik yöntemler bazı zamanlarda KTS tanısı koymada yetersizkalırlar ya da bulgular klinik ile korele değildir. Bunun nedeni rutin elektrofizyolojikyöntemlerin kalın miyelinli liflerin fonksiyonunu gösteriyor olmasıdır. Ağrı gibi KTShastalarında çok sık görülen bir semptomun oluş mekanizması ise ince miyelenli liflerin (Adelta)tutulması ile açıklanmaktadır. Bu nedenle KTS hastalarında rutin elektrofizyolojikyöntemlerin dışında yavaş ileten lifleri ölçen teknikler, KTS hastalığının tanı ve prognoztayininde yararlı olabilir.Kutanöz Sessiz period (KuSP), A-delta liflerinin foksiyonunu göstermesi açısından sonzamanlarda daha fazla kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. KuSP? a ilişkinçalışmalar hem kas iğciğinden kalkarak medulla spinalise ulaşan refleks mekanizmaları, hemde bu yolların kortikal kontrolünü içermektedir. İlk kez Hoffmann tarafından tanımlanmıştır.20. yüzyılın başından beri kullanılan bu inhibitör fenomen; normal bir çizgili kas belirli birizometrik kontraksiyon sırasında belirli sayıda motor ünitin boşalımları ile oldukça stabil birEMG aktivitesi ortaya çıkarır. Eğer bu kasın sinirine, tendonuna veya civarındaki bir derisinirine uyarı yapılırsa birden belirli bir süre EMG aktivitesi kesilir ve bir biyoelektriksessizlik meydana gelir. Buna sessiz evre, sessiz periyot veya ?silent period? denir.Yapmış olduğumuz bu çalışmada klinik ve elektrofizyolojik olarak KTS tanısı alan 22hastanın 27 eli prospektif olarak incelenmiştir. Kontrol grubu olarak muayene bulgusuolmayan ve rutin elektrofizyolojik bulguları normal olan 20 denek alınmıştır. Hasta ve kontrolgrubu rutin sinir iletim testleri ve KuSP ile değerlendirilmiş, sonuçlar karşılaştırılmıştır.Hasta ve kontrol grubundan elde edilen KuSP parametreleri karşılaştırılmıştır. Hastalarınbakılan latans ortalama değeri kontrol grubuna göre artmış, süre ortalama değeri ise azalmışolarak bulunmuştur. Ancak bu sonuçlar istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Hastalardayapılan elektrofizyolojik evrelendirmede; 14 el hafif, 13 el orta-ağır KTS olarakdeğerlendirilmiştir. Hasta grubundaki hafif ve orta ağır KTS gruplarının KuSP değerleri kendiiçinde karşılaştırılmıştır, anlamlı sonuç bulunamamıştır. Hastaların kendi arasında, kontrolgrubunun kendi arasında ortalama latans ve süre değerleri karşılaştırılmıştır. Kontrolgrubunda latans ve süre arasında çok güçlü negatif korelasyon saptanırken, hasta grubunda bunegatif korelasyon orta derecede güçlü bulunmuştur.Tüm bu bulgular değerlendirildiğinde KTS hastalarının tanısının konması evresinde, ya daşiddetinin belirlenmesi evresinde KuSP yöntemi faydalı görünmemektedir. Çalışmamızda ağırKTS olgularında bile KuSP yöntemi ile iletimler elde edilebilmiştir. Böyle bir sonucun eldeedilmesi ileri derecede KTS? si olan hastalarda da sağlam A-Delta liflerinin kaldığınıgöstermektedir. Çalışmamızda elde edilen hasta grubunda latans ve süre arasındaki negatifkorelasyonun kontrol grubuna göre azalmış olmasının nedeni A-Delta liflerinden medullaspinalise girdinin, inputun artarak alfa motor nöron üzerindeki inhibisyonun artmasınabağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYCarpal tunnel syndrome is the most common entrapment neuropathy. The most commondisease of the nervous system referred to EMG lab. Diagnosed by Clinical findings,examination and electrophysiological methods. However, routine electrophysiologicalmethods would be insufficient to make the diagnosis of CTS or some of the time did notcorrelate with the clinical findings. The reason for this is that the routine electrophysiologicalmethods shows that the function of large myelinated fibers. Pain is a common symptom inpatients with CTS. The mechanism of pain explained by the thinly myelinated fibers (A?delta)is eclipse. For this reason, in CTS patients slow-conducting fibers, measuring techniques maybe useful for diagnosis and prognosis except routine electrophysiological techniquesKutanöz sessiz periyot (KuSP) indicates that the function of A-delta fibers and is ameasure commonly used in recent times. KuSP, reaching the spinal cord reflex mechanismsof muscle spindles from the beginning, and this includes control of cortical pathways. For thefirst time described by Hoffman. Used since the beginning of the 20th century. This inhibitoryphenomen, during isometric contraction of striated muscle normally a certain number of aspecific motor unit discharge and EMG activity occurs quite stable. If this muscle nerve,tendon or near the skin nerve made warning the bioelectrical EMG activity cut and than acertain period of silence occurs. This silent stage, is called the silent period.That we have done in this study 27 of 22 patients with clinical and electrophysiologicaldiagnosis of CTS were studied prospectively hand. As a control group without symptoms androutine electrophysiological examination were 20 subjects with normal findings. Patient andcontrol groups were evaluated with routine nerve conduction tests and KuSP, the results werecompared.Parameters of the KuSP of the patient and control groups were compared. The averagevalue of the latency of the patients in the control group was increased, süre mean value wasfound to be decreased. However, these results were not statistically significant.Electrophysiological staging of patients; 14 hand mild, 13 hand moderate-to-severe CTS wereevaluated. KuSP values of patients with mild to moderate severe CTS were compared initself, there was no significant results. Among themselves patient and control groups, averagelatency and süre values were compared. A very strong negative correlation between latencyand süre in the control group, whereas in patients with moderately strong negative correlationwas found.Assessed all these findings, during the diagnosis of CTS patients or identify of the severityof CTS patients, KuSP does not seem helpful. In our study, even in patients with severe CTS,conduction were obtained by the method of KuSP. Obtained such a result show that, A-deltafibers intact in patients with severe CTS. In our study, reason of the decrease negativecorrelation between latancy and duration in patient group from control group is, the inputwhich is into the spinal cord from the A-delta fibers are relatively more and increase theinhibition.