Bölgemizdeki ailevi akdeniz ateşi tanısı ile takip edilen çocuk hastaların sonuçlarının değerlendirilmesi
The evaluation of the output of childhood patients in our region who are followed up with the famial mediterranean fever
  1. Tez No: 260419
  2. Yazar: NİYAZİ DİRİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELALETTİN KOŞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Neurology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Familial Mediterranean Fever, Phenotype-Genotype Corelations, Mutation frequence
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Ailevi akdeniz ateşi (AAA), karın, göğüs ve eklem ağrılarına ateşin eşlik ettiği akut atak şeklindeki çeşitli serözit formlarıyla karakterize, tekrarlayıcı nitelikte otozomal resesif geçişli bir inflamatuar hastalıktır. 1997'de 16. kromozomun kısa kolunda AAA'ne sebep olan gen tespit edildi. Bu genin Pirin adlı proteini kodladığı saptanmıştır.Yapılan çalışmalarda AAA hastalığının klinik bulgularının aynı etnik gruplar içinde değişik coğrafyalarda farklılık gösterdiği ve etnik gruplar arasında da bir takım farklılıklar gösterdiği belirtilmiştir. Biz de Erzurum bölgesinde yaşayan AAA tanısı alan hastaların klinik bulgularının karakteristiklerini dökümente etmek, mutasyonlar ile arasındaki korelasyonu belirlemek ve hastalarımızın klinik ve laboratuar bulgularının diğer etnik gruplar ve diğer bölgeler ile karşlaştırılmasını planlandık.Erzurum bölgesinde yaşayan AAA tanısı alan 197 hasta çalışmaya alındı. Hastalarda 11 AAA geni çalışıldı. Hastaların tanısı Livneh ve ark. tarafından belirlenen tanı kritelerine göre konuldu. Hastalık ağırlık skorlaması Pras ve ark. tarafından hazırlanan skorlama ile belirlendi.Hastaların 100'ü kız, 97'si erkek idi. Bölgemizde en sık görülen mutasyon M694V idi (% 51,7). Bunu sırası ile V726A (% 17,6), M680I (% 17,3), E148Q (% 5,88), R761H (% 5,88) mutasyonları izlemekte idi. I692del, M695R, F479L mutasyonlarına hiç rastlanmadı. R761H mutasyonu diğer bölgelere göre daha sık iken M694I mutasyonu daha seyrek tespit edildi. Hastalarımızda en sık görülen klinik bulgu % 90,1 oranı ile karın ağrısı iken, ikinci sıklıkta % 82,2 oranı ile ateş yakınması oldu. Bunun yanı sıra hastaların % 57.9'unda artralji yakınması, % 17,9'unda artrit, % 25,9'unda göğüs ağrısı, % 11,7'sinde erizipel benzeri eritem tespit edildi. Hastalık şiddet skorlamasına göre en yüksek şiddet skoru M694V homozigot bireylerde tespit edildi. M694V mutasyonu taşıyıcılığı şiddet skorunu artırıyor idi. E148Q mutasyonu daha hafif seyirli ve klinik açıdan daha silik bulgulara sahip idi. Hepatosplenomegali M694V mutasyonu taşıyan hastalarda daha sık görülmekte idi. Artrit oranı en yüksek grup M694V homozigot hastalar idi. Amiloidoz 2 hastada tespit edildi. Her iki hastada da M694V mutasyonu taşıyıcılığı söz konusu idi. Bölgemizdeki hastalarda ateş yakınması diğer bölgelere göre daha az idi. En sık semptom karın ağrısı idi. çalışma grubumuzdaki hastaların 11'i apendektomi operasyonu geçirmiş idi. bu hastaların allel frekansları değerlendirildiğinde M694V mutasyonunu heterozigot, homozigot veya birleşik heterozigot olarak taşıyan hasta sayısı 7 idi.Sonuç olarak, bölgemizde tespit edilen hasta populasyonunda ateş yakınması daha az sıklıkta idi. M694V mutasyonu en sık görülen mutasyon olup, hastalık şiddeti ile arasında pozitif korelasyon bulunmaktadır. Amiloidoz riski açısından daha detaylı çalışmalara ihtiyaç duyulmakla birlikte, gerek şiddet skoru yüksekliği, gerekse atak sıklık ve tedavi gereksinimindeki yüksek oranlar M694V mutasyonu taşıyan bireylerin amiloidoz riski nedeni ile daha dikkatli takip edilmesini gerektirmektedir.Anahtar Kelime: Ailevi Akdeniz Ateşi, Fenotip-genotip Korelasyon, Mutasyon frekansı
Özet (Çeviri)
Familial mediterranean fever (FMF) is a recurrent autosomal recessively inherited inflammatory disease which is characterized by various serositis forms such as acute attacks with stomach, chest and arthrosis aches accompanied by fever. In 1997, a gene, which is causing to FMF, is found at the short part of the 16th chromosome. It is determined that, this gene codes a protein named as Pirin.In previous Works, it is recorded that clinical findings of FMF differentiates in same ethnic groups living in different geographies and also in different ethnic groups. In this regard, we planned to document the characteristics of clinical findings of the patients with FMF in Erzurum region, to determine the correlation between mutations and clinical outcomes and to compare these findings of our patiens with other ethnic groups and other regions.197 FMF patients living in Erzurum region are covered in the study. 11 FMF gene is studied in patients. The diagnosis is given regarding diagnosis criterias determined by Livneh and his friends. Disease weight scoring is determined with the scoring prepared by Pras and his friends.100 patients were female and 97 patients were male. The most frequently observed mutation was M694V( %51.7). this was respectively followed by V726A(%17.6), M680I(%17.3), E148Q( %5.88), R761H(%5.88) mutations. I692del, M695R, F479L mutations have never been observed. It is observed that R761H mutation is more frequent and M694I mutation is less frequent than other regions. The most frequently observed clinical outcome was stomachache (%90.1) and the secondly was fever (%82.2). In addition, following disorders are determined in our patients that arthralgia (%57.9), arthritis (%17.9), chest ache (%25.9), erythema similar to erysipelas (%11.7). Highest severity score(en yüksek şiddet skoru) acorrding to disease severity scoring is found in M694V homozygous individuals. M694V transporting was increasing th severity score. E148Q mutation gave less clear outcomes and was mild form of the disease. Hepatosplenomegaly is most frequently observed in patients having M694V mutation. Group of highest arthritis ratio was M694 homozygous patients. Amiloidosis is detected in two patients. Both patient were M694 mutation carriers. Fever problem is less in our region than other regions. The most frequent symptom was stomachache. 11 of patients in our study group have had a appendectomy operation before. The result of the evaluation of the allel frequencies of these patients indicates that there were seven patient who had heterozygous, homozygous or combined heterozygous M694V mutation.As a result, fever was less frequent in the patient population of oyr region. M694V mutation was the most frequently observed mutation and there is a positive correlation between the severity of the disease and the frequency of this mutation. The patients with There is a high need for detailed studies in terms of amiloidosis risk. However, both highness of severity scores and high ratios in attack frequency and treatment necessity makes cautiously observing individuals carrying M694V mutation necessary, due to the amiloidosis risk.