Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olgularında akut alevlenme sırasında balgamdan izole edilen moraxella catarrhalis suşlarının sıklığı, antibiyotik duyarlılık ve direnç paternlerinin incelenmesi
A study on the frequency of moraxella catarrhalis strains isolated from the sputum during acute inflammation, antibiotic sensitivity and resistance patterns in the cases of chronic obstructive lung disease.
  1. Tez No: 260628
  2. Yazar: NEVİN İNCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA SIRMATEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH alevlenmesi, M.catarrhalis, Beta laktamaz, Antibiyotik duyarlılıkları, COPD inflammation, Moraxella catarrhalis, Beta-lactamase, Antibiotic sensitivity
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
KOAH; progresif, kronik seyirli ve akut alevlenmelerle seyreden bir hastalıktır. Solunum yolu enfeksiyonları, KOAH etiyolojisinde, patogenezinde ve KOAH'ın doğal seyrinde önemli role sahiptir. KOAH alevlenmelerinde bakteriyel etkenler %40?50 oranında sorumludur. Biz çalışmamızda Bolu bölgesinde KOAH alevlenmesi olan hastalarda M.catarrhalis izolasyon sıklığını ve antibiyotik duyarlılıklarını belirlemeyi amaçladık.Çalışmamız Ekim 2009 - Mart 2010 tarihleri arasında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi ile İzzet Baysal Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Bölümü'ne başvuran, klinik olarak KOAH alevlenmesi düşünülen 124 hastada yapıldı. Balgam kültürü yapılan 98 hastanın 10'unda M.catarrhalis üremesi saptandı. İzole edilen M.catarrhalis'in beta laktamaz testi için nitrosefin diski, antibiyogram duyarlılığı için agar mikrodilüsyon ve E test kullanıldı.Kültürü yapılan balgam örneklerinin %10,2'sinde (n=10) M.catarrhalis üredi. Yapılan duyarlılık testleri sonucunda suşların %90'ında beta laktamaz pozitifliği, %90'ında ampisilin, %10'unda kotrimaksazol'e karşı direnç saptandı, sefuroksim, seftriakson, eritromisin, tetrasiklin ve ciprofloksasine karşı %100 duyarlılık bulundu.Çalışmamızın sonucunda, KOAH alevlenmesi ile gelen hastalardan alınan balgam örneklerinden üreyen M.catarrhalis'in sıklığı ve antibiyotik duyarlılıkları literatürde yapılan diğer çalışmalar ile uyumlu olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
COPD is a progressive, chronic disease with acute inflammation. Respiratory infections play an important role in the etiology, pathogenesis and development of COPD. Bacterial factors are 40-50% responsible for the inflammation observed in COPD. In this study, we aimed to identify the frequency of Moraxella catarrhalis isolation and antibiotic sensitivity in the patients suffering from COPD in the province of Bolu.The study was carried out on 124 patients consulting the Faculty of Medicine at Abant İzzet Baysal University and the Department of Respiratory Diseases and Tuberculosis at İzzet Baysal State Hospital between October 2009 and March 2010 and clinically diagnosed with COPD inflammation. In 10 out of 98 patients who had sputum culture a reproduction of Moraxella catarrhalis was determined. A nitrocefin disc was used for the beta-lactamase test of isolated Moraxella catarrhalis. Agar microdilution and E test were used for antibiogram sensitivity.Moraxella catarrhalis reproduced in 10,2% (n=10) of the cultured sputum samples. As a result of the sensitivity tests, 90% of the strains were found to be beta-lactamase positive, 90% were resistant to ampicillin and 10% were resistant to cotrimoxazole 100% of the strains were sensitive to cefuroxime, ceftriaxone, erythromycin, tetracycline and ciprofloxacin.The study concluded that the findings of the frequency of Moraxella catarrhalis reproduced in the sputum samples taken from the patients suffering from COPD inflammation and the antibiotic sensitivity were consistent with the other studies.