Elektif sezaryen cerrahisinde intratekal verilen levobupivakainin izobarik ve hiperbarik foprmlarının karşılaştırılması
Comparison of the isobaric and hyperbaric forms of intrathecal levobupivacaine for elective cesarean section
  1. Tez No: 260645
  2. Yazar: GÜLDEN KESKİNKILIÇ KOCAGER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN GANİDAĞLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Spinal anestezi, Sezaryen, Levobupivakain, İzobarik, Hiperbarik, Spinal anesthesia, Cesarean section, Levobupivacaine, isobaric, hyperbaric
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Çalışmamızda spinal anestezi altında elektif sezaryen ameliyatlarında levobupivakain solüsyonun dozu ve konsantrasyonu sabit tutup izobarik ve hiperbarik formlarının motor ve duyusal blok seviyeleri ile hemodinamik parametreler üzerine etkililerinin karşılaştırılması amaçlandı.Etik kurul ve hasta onayları alındıktan sonra yaşları 18?40 arası, ASA I-II risk grubundaki 50 gebe çalışmaya dahil edildi. Arastırmaya katılan 50 olgu spinal aralığa enjekte edilecek ilaçlara göre rasgele 2 gruba ayrıldı. Grup I'e izobarik levobupivakain ve Grup II'ye hiperbarik levobupivakain verildi. Ameliyat süresince hemodinamik veriler, duyusal ve motor blok özellikleri kaydedildi. Gruplar karşılaştırıldığında hemodinamik parametreler hiperbarik levobupivakain grubunda daha stabil seyretti ve daha az efedrin ihtiyacı oldu. Motor blok başlama zamanı, maksimum duyusal blok seviyesi arasında fark görülmedi. T4'e ulaşma zamanı izobarik levobupivakain grubunda anlamlı daha kısa bulundu. Motor blok sonlanma zamanı, duyusal blok sonlanma zamanı, duyusal blok iki segment gerileme zamanı ve ilk analjezik gereksinim zamanı hiperbarik levobupivakain grubunda daha kısa idi. Her iki grupta hasta ve cerrah memnuniyeti ve görülen yan etkiler açısından anlamlı fark yoktu.Sonuç olarak hiperbarik levobupivakain kullanılan grupta; hemodinamik verilerin daha stabil seyretmesi ve motor blok, duyusal blok, duyusal blok iki segment gerileme süresinin izobarik gruptan daha kısa bulunması nedeniyle gebelerde hiperbarik levobupivakainin uygun bir seçenek olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
In our study we compared motor and sensorial block levels and hemodynamic effects of spinal anesthesia for elective cesarean delivery with same dose and concentration of isobaric and hyperbaric forms of levobupivacaine.After ethics committee and patients approval, between 18-40 ages, ASA I-II risk group of 50 pregnant were included to the study. Fifty women scheduled for cesarean delivery were divided into two groups of patients. Group I received a spinal injection of isobaric levobupivacaine and Group II received a spinal injection of hiperbaric levobupivacaine. Perioperative haemodynamic parameters, sensorial and motor block features were recorded. When groups were compared, hemodynamic parameters were more stable and had less need for ephedrine, in hyperbaric levobupivacaine group. There was not significant difference between the onset time of motor block and maximum sensory block level. Time for achieving sensorial block to T10 level was significantly shorter in the isobaric levobupivacaine group. In both groups, there were no statistically significant difference between patient and surgeon satisfaction, and common side effects.As a result, because of a more stable hemodynamic statement and motor block time, sensorial block time, two segment regression of sensorial block times are shorter than the isobaric group, we conclude that hyperbaric levobupivacain is an appropriate local anesthetic agent for the pregnant women.