Diz artroskopilerinden sonra intravenöz olarak uygulanan Lornoksikam ile intravenöz olarak uygulanan Tenoksikamın postoperatif analjezik etkinliklerinin karşılaştırılmas
Comparison of effect of postoperative analgesia, between the administration of intravenous lornoxicam and the administration of intravenous tenoxicam after the arthroscopic knee surgery
- Tez No: 260646
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİ TEVFİK ÖZBEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Nonsteroid antiinflamatuar ilaç, lornoksikam, tenoksikam, postoperatif ağrı, Nonsteroid antiinflamatuary drug, Lornoxicam, Tenoxicam, Postoperative pain
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Diz artroskopilerinden sonra intravenöz olarak uygulanan lornoksikam ile intravenöz olarak uygulanan tenoksikamın postoperatif analjezik etkinliklerinin karşılaştırılmasını amaçladık.Gereç ve Yöntem: Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü İlaç Klinik Araştırmalar Etik Danışma Kurulu onayı ve hastaların sözlü-yazılı onayı alındıktan sonra diz artroskopisi uygulanacak 50 hasta çalışmaya alındı. Tüm olgulara standart genel anestezi indüksiyonu ve idamesi uygulanarak rastgele iki grup oluşturuldu. Grup I'de 8 mg lornoksikam intravenöz olarak turnike açılmadan 10 dakika önce uygulandı, grup II'de 20 mg tenoksikam turnike açılmadan 10 dakika önce intravenöz olarak uygulandı. Postoperatif 30., 60., 120., 240. dakikalarda VAS dinlenmekle ve hareketle değerlendirildi. VAS 5 ve üzerindeki değerlerde ek analjezik uygulandı. Analjezik uygulama saatleri kaydedildi. Ayrıca postoperatif bulantı ve kusma takibi yapıldı.Bulgular: Grupların demografik özellikleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak fark saptanmadı (p>0,05). Gruplarda postoperatif analjezi değerlendirildiğinde; kaydedilen dinlenmekle ve hareketle 30.,60.,120.,240. dakika vizüel analog skala değerlerinde her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p=0,945, p=0,693, p=0,596, p=0,044, p=0,492, p=0,461, p=0,084, p=0,024). Postoperatif bulantı kusma yönünden ve ek analjezik gereksinimi açısından gruplar değerlendirildiğinde gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05)Sonuç: Diz artroskopilerinden sonra intravenöz olarak uygulanan lornoksikamın ve tenoksikamın etkin bir postoperatif analjezi sağladığı düşünüldü. İntravenöz olarak uygulanan her iki yöntemde de dinlenme ve hareketle ağrıların zaman içerisinde istatistiksel olarak anlamlı derecede azaldığı saptanmasına rağmen bu azalmanın uygulanan ilaçlar arasında anlamlı farklılık yaratmadığı gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
Objective: We aim to comparision of Effect of Postoperative Analgesia between the administration of intravenous lornoxicam and the administration of intravenous tenoxicam after the arthroscopic knee surgeryMethods: After the approval by the ethic committee and a written informed consent were taken from the patients, 50 patients undergoing arthroscopic knee surgery included in the study. Patients were randomised into two groups and were administered standart general anesthesia induction. Patients in group I received intravenous 8 mg lornoxicam 10 minutes before tourniquet deflation. Patients in group II, received intravenous 20 mg tenoxicam 10 minutes before tourniquet deflation. VAS scores were recorded by resting and by moving 30th, 60th,120th,240 th minutes at the postoperative pain situation. Additional analgesic was administered to patients whom VAS was ?5. Times of administration of additional analgesic was recorded. Postoperative nousing and vomiting were evaluated.Results: No difference was found regarding demographic data (p>0.05). There were no difference between two VAS score recording by resting and by moving30th, 60th, 120th, 240th minutes (p=0.945, p=0.693, p=0.596, p=0.044, p=0.492, p=0.461, p=0.084, p=0.024 ). No difference was found by evaluating postoperative nousing and vomiting. At the same time there was no difference of the need of additional analgesic between two groups as a statistically (p>0.05).Conclusions: We concluded that administration of intravenous lornoxicam and tenoxicam was provided effective postoperative analgesia after the arthroscopic knee surgery.Pain was decreased by resting and moving statistically in two groups. However, there was no expressive difference between the administrating of two drugs.