Genel anestezi altında tiroidektomilerde preinsizyonel yüzeyel bilateral servikal pleksus blokajında %5 levobupivakainin intraoperatif ve postoperatif ağrı üzerine etkileri
The affects of %5 levobupivacaine on preincisional superficial bilaterally cervical plexus blockage for the intraoperative and postoperative pain in thyroidectomy operations made under general anesthesia
  1. Tez No: 260652
  2. Yazar: SERAP BARTIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: BSCPB, thyroidectomy, postoperative pain, PON, general anesthesia
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada tiroid cerrahisi sırasında ve erken postoperatif dönemde ağrının azaltılmasında rejyonel tekniklerin etkinliğini araştırmayı amaçladık. Bu tekniklerden BSCPB (Bilateral Yüzeyel Servikal Pleksus Blokajı)'nın levobupivakain % 0.5 ile uygulanmasının intraoperatif hemodinami, anestezik kullanımı ve postoperatif analjezik ihtiyacı açısından etkilerini araştırmayı amaçladık.ASA I-II grubundaki 18?60 yaş arası 40 hasta, 20'şer kişilik rastgele iki gruba ayrıldı. Preoperatif anestezi konsültasyonunda hastalara katılacakları çalışma tarif edildikten sonra postoperatif ağrıyı değerlendirmek için Vizüel Analog Skala (VAS) tarif edilerek ve hastaların imzalı onayları alındı.Hastalar ameliyathaneye alındıktan sonra yaş, cinsiyet, ASA grubu bilgileri ile bazal arteryal kan basınçları (sistolik, diyastolik, ortalama), periferik oksijen saturasyonu (SpO2), kalp atım hızı, BİS değeri çalışma formuna kaydedildi. Hastaya genel anestezi şartları hazırlanarak 2 mg/kg propofol, 2 µg/kg fentanil ve 0.1 mg/kg vekuronyum ile indüksiyon yapıldı. İndüksiyonun 3. dakikasında hastalar entübe edildi. Grup G (kontrol grubu) hastalara entübasyon sonrası cerrahiye izin verildi ve idamede % 60 N2O ve % 40 O2 ile desfluran, 45 dakikada bir 50 µg fentanil ve 2 mg vekuronyum kullanıldı. Desfluran dozu BİS indeksi 40-50 arasında tutulacak şekilde ayarlandı. Grup B hastalara cerrahi öncesi % 0.5 levobupivakain ile BSCPB uygulandı. Anestezi idamesi kontrol grubundaki gibi uygulandı. Olguların arteryal kan basıncı, oksijen saturasyonu, kalp atım hızı, BİS değeri, % MAK ve etCO2 değerleri indüksiyondan itibaren 3. 5. 10. dakikada ve sonrasında her 10 dakikada bir kaydedildi. Olguların ekstübasyonda ve postoperatif dönemde 6., 12., 18., 24. saatlerde VAS ile insizyonel bölgedeki ağrıları değerlendirildi. Postoperatif analjezi için parasetamol kullanıldı. VAS skoru 4'ün altında olan olgular ek analjezik yapılmadan takip edilirken, VAS skoru 4 ve üzeri olgularda analjezik olarak morfin verilmesi planlandı. Postoperatif bulantı-kusma sorgulandı.Grup G' de hastaların intraopreratif hemodinamileri arasında farklılık bulunmadığı halde; grup B deki hastaların MAK değerlerinde anlamlı azalma saptandı. Grup B hasataların postoperatif VAS değerlerinde de anlamlı azalma görüldü. Postoperatif parasetamol miktarı Grup B 'de azalmış bulundu. Postoperatif ilk analjezik ihtiyaç süresi de anlamlı olarak Grup B 'de uzamıştı.Herhangi bir komplikasyon görülmedi.Sonuç olarak; BSCPB'nın tiroidektomilerde intraoperatif ve postoperatif analjezi üzerine olumlu etkileri açısından efektif, uygulanabilir bir yöntem olduğu, postoperatif analjezi ihtiyacını azalttığı sonucuna varılmıştır.Anahtar kelime: BSCPB, tiroidektomi, postoperatif analjezi, POBK, genel anestezi
Özet (Çeviri)
In this study; we aimed to investigate the effectivity of regional techniques about reducing the pain, during the thyroid surgery and early postoperative period. We aimed to investigate the effects of BSCPB (bilateral superficial cervical plexus block), made with intraoperative implementation of 0.5% levobupivacaine, about intraoperative hemodynamics, anesthetic and postoperative analgesic requirements in terms of use.40 patients aged 18-60 in ASA I-II group, were divided into two groups involving 20 persons. The study which the patients will participate, was described in preoperative anesthesia consultation, and after that, the direct visual analog scale (VAS) was described that is used to evaluate postoperative pain, and the patient?s signatures were taken.The age, gender, ASA group information, the basal arterial blood pressure (systolic, diastolic and mean), peripheral oxygen saturation (SpO2), and heart rate were recorded to the BIS study forms after the patients were taken in to the operating room. The patients were prepared for general anesthesia conditions and induction was performed with 2 mg / kg propofol, 2 mg / kg fentanyl and 0.1 mg / kg vecuronium. The patients were intubated in the third minute of the induction. Group G (control group) patients were allowed for surgery after intubation and maintained by 60% N2O and desflurane with 40% O2 for 45 minutes and 50 mg of fentanyl and vecuronium 2 mg. Desflurane dose of BIS index is set to be held between 40-50. BSCPB with levobupivacaine 0.5% was performed to Group B patients before they underwent surgery. Anesthesia maintenance dose was administered as the same as in the control group. Arterial blood pressure, oxygen saturation, heart rate, BIS value, % of the MAC, and ETCO2 values of the cases were recorded from the induction time to the 5th. 10th. minutes and then every 10 minutes of maintenance period. The VAS value of the cases and the pain in the incision region were evaluated at the extubation time and at the 6th, 12th, 18th, 24th hours of the postoperative period. Paracetamol was used for postoperative analgesia. VAS scores of the cases, which were less than 4, were followed up without additional analgesics, and it is planned to perform morphine analgesic for the patients whose VAS scores were more than 4. Postoperative nausea and vomiting were recorded.Despite of the group B patients whose MAC value showed a significant decrease, there was no intraopreratif hemodynamic difference between the patients in the group G. The postoperative VAS values of the patients in Group B were significantly decreased. The postoperative amount of paracetamol utilization in group B were also decreased. Also in group B the first analgesic requirement time was significantly prolonged.No complication occured.As a result; it is concluded that; BSCPB is a viable method for the intraoperative and postoperative analgesia in thyroidectomy operations and, it decreases the requirement for postoperative analgesia.