Üniversite gençlerinin sağlıklı yaşlanmaya ilişkin görüşlerinin belirlenmesi
Determining of opinions related to healthy aging university youth
  1. Tez No: 260707
  2. Yazar: AYŞEGÜL ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİNÇ KUTLUTÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, sağlıklı yaşlanma, üniversite gençliği, hemşirelik, Aging, healthy aging, university youth, nursing
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Tanımlayıcı tipteki bu araştırma; Üniversite gençlerinin sağlıklı yaşlanmayla ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amacıyla, Ankara merkezde bulunan Gazi Üniversitesi'ne bağlı 14 Fakülte ve 2 Yüksekokulu'nda yürütülmüştür. Örneklem büyüklüğü basit rasgele ve tabakalı örneklem yöntemleri kullanılarak 370 üniversite genci araştırma kapsamına alınmıştır.Araştırmada veriler araştırmacı tarafından literatürden yararlanılarak hazırlanan veri toplama formu ve Stresle Başa Çıkma Tarzı ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veri toplama formunda üniversite gençlerinin sosyodemografik özelliklerine, yaşlılık ve sağlıklı yaşlanmaya ilişkin görüşlerine ve beslenme, sosyal yaşam, egzersiz ve stresle başa çıkma durumlarına ilişkin sorulara yer verilmiştir. Elde edilen veriler tanımlayıcı istatistikler ki-kare, Mann-Whitney U, Kruskall- wallis, Bağımsız örneklem t testi ve Varyans Analizi (Oneway ANOVA) testleri kullanılarak analiz edilmiştir.Araştırmada üniversite gençlerinin yaşlılık ve sağlıklı yaşlanmayla ilgili görüşlerinin olumlu olduğu, sağlıklı yaşlanmada beslenmenin, düzenli egzersiz yapmanın ve sosyal yaşam aktivitelerinin etkisinin olduğunu düşündükleri belirlenmiştir. Okuduğu bölüm, yaş, cinsiyet, , üniversite eğitimi sırasında sağlıklı yaşlanma/yaşlılık konusunda eğitim alma, düzenli sağlık kontrolü yaptırma, aylık gelir durumu, sigara ve alkol alışkanlıkları ile sağlıklı yaşlanmayı etkileyen faktörler arasında ilişki bulunmuştur. Üniversite gençlerinin stresle başa çıkmada daha çok aktif tarzları kullandıkları belirlenmiştir.Elde edilen bulgular doğrultusunda; üniversite gençlerinin sağlıklı yaşlanma sürecinde etkili olacak beslenme, düzenli egzersiz yapma, sigara ve alkol kullanmama, stresle aktif başa çıkma ve sosyal yaşam aktivitelerini gerçekleştirmede desteklenmelerine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This descriptive study aimed to determine opinions to healthy aging university youth. The study has been performed at two Higher and fourteen Faculty depends on Gazi University which were located in Ankara. The sample was composed simple random and stratified sampling method and total of 370 university youthes were included.Data were collected using style of dealing with stress scale and a questionnaire which was developed by researcher based on the literature. The questionare consists sociodemographic features, opinions related to old age and healthy aging and nutrition, social life, exercise and for dealing with stress situations about university youth. The data was analysed using descriptive statistics, Chi-square, Mann Whitney U, Kruskall Wallis, independent sample t test and variance analysis (Oneway ANOVA).In this study, university youth were positively the views related to healthy aging and old age and was determined think of the impact of the activity diet, regular exercise and social life in healthy aging. The factors affecting the relationship between healthy aging was found with reading the chapter, age, sex, university education during the healthy aging / elderly people receive the education, regular health checks to make monthly income status, smoking and alcohol habits. University of youth to cope with stress using more active style that has been identified.The results of this study showed that university youth has been found in the proposal nutrition, regular exercise, not smoking and alcohol use, actively dealing with stress and social support to carry out activities in a life will be effective in healthy aging process.