Spor alanları kalite ölçeği (SAKÖ): Türkçe versiyonu geçerlilik güvenirlik çalışması
Sport space quality scate
- Tez No: 260715
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER ÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, Spor Tesisi, Futbol Stadyumu, Total Quality Management, Sports Facility, Football Stadium
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın amacı: Seyircilerin spor alanlarını kullanırken tesis kalitesini etkileyen faktörlere yönelik bir ölçek geliştirmektir.Bu amaçla; ilgili literatür incelenerek araştırmaya ilişkin bilgilere yer verilerek Wakefield ve arkadaşları tarafından geliştirilen 8 alt boyut ve 33 maddeden oluşan ?Measurement and Manegement of the Sportscape? ölçeğinin Türkçe versiyonunun geçerlilik güvenirlik çalışması yapılmıştır.Araştırmanın evrenini futbol stadyumuna gelen seyirciler, örneklemini Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadyumunda Fenerbahçe SK ? Chelsea FC 2007-2008 Şampiyonlar Ligi müsabakasına seyirci olarak katılan ve tesadüfi yolla seçilen 500 seyirci oluşturmuştur.Verilerin işlenmesi bilgisayar vasıtasıyla gerçekleştirilmiş ve çözümlenmesinde frekans ve yüzde dağılımları ile KMO değerleri ve Cronbach Alpha değerleri bulunmuştur. Ölçekteki verilerin değerlendirilmesinde SPSS 10.0 istatistik programı kullanılmıştır.Araştırma sonunda; geçerlilik ve güvenirlik çalışması yapılan ?Spor Alanları Kalite Ölçeği? bu alanda araştırma yapan araştırmacılar tarafından kullanılabileceği gibi, değişik spor alanlarında ve deneklerle yapılan araştırmalarda da yeniden geçerlilik ve güvenirlik çalışması yapılarak kullanılabilir nitelikte olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of the foregoing study is to develop a scale concerning the factors which affect the facility quality while the viewers utilize the sports areas.With the aforementioned objective, the validity and reliability of the ?Measurement and Management of the Sportscape? scale which is composed of 8 sub dimensions and 33 Articles developed by Wakefield and et al has been examined, the related literature has been assessed and information on the study has been provided.The universe of the study is composed of the football viewers who come to the stadium while the samples of the study are the randomly selected 500 viewers of Fenerbahçe Sports Club ? Chelsea FC 2007-2008 Championship League Match played on Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadium.The data processing has been conducted through computers and, frequency and percentage distributions, KMO values and Cronbach Alpha values have been determined during the analysis.In conclusion, it has been determined that the ?Sports Area Quality Scale? which has been examined in terms of validity and reliability can be used by other researcher who study the same subject and in other sports areas and studies conducted using subjects after another validity and reliability study.