13-17 yaş grubu atlet ve güreşçilerin bazı fiziksel ve fizyolojik parametrelerinin normatif çalışması
A normative study of some physical and physiological parameters for 13-17 age group athletes and wrestlers
  1. Tez No: 260796
  2. Yazar: IŞIK BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN YAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Atletizm, Güreş, Normatif, Yetenek, Adolesan, Fiziksel, Fizyolojik, Athletics, Wrestling, Normative, Talent, Adolescent, Physical, Physiological
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Sporda yeteneğin seçilmesi ve yönlendirilmesi aşamalarında verim düzeylerinin objektif kriterlerle belirlenmesi, kullanılacak ölçütlerdeki normları gerekli kılar. Bu amaçla yaptığımız 13-17 yaş grubundaki, Türkiye genelinde 39 farklı ilde spor yapan, erkek atletizm (n=270) ve güreş (n=470) branşlarındaki sporcuların, belirlenmiş ölçütlerdeki normatif çalışması Ekim 2009 ve Mart 2010 tarihleri arasında yapılmıştır.Araştırma grubundaki sporcuların boy uzunluğu, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, durarak uzun atlama, 30 m. sürat koşusu, 20 m. mekik koşusu, maksimal oksijen kapasitesi, squat sıçrama, aktif sıçrama, anaerobik güç, sağ ve sol el kavrama kuvveti, sağlık topu atma, 30 sn. mekik, vücut yağ yüzdesi, endomorfi, mezomorfi ve ektomorfi parametreleri için ölçümler yapılmış, atletizm ve güreş branşlarında belirlenen yaş kategorileri için normlar oluşturulmuştur.Ayrıca branşlar hem bir birleriyle hem de kendi içinde karşılaştırılmış, benzerlik ve farklılıklar ortaya konmuştur. Sporcuların yaşlarına paralel olarak parametre değerlerinin arttığı, atletlerin boy uzunluk değerlerinin güreşçilere göre daha yüksek bir ivme kazandığı belirlenmiştir. Aerobik dayanıklılığın, sporcuların yağ oranlarındaki artışa bağlı olarak azaldığı, ayrıca sıçramaya bağlı anaerobik güç yetisinin, sağlık topu atma yetisi ile yakından ilişkili olduğu tespit edilmiştir.Bu araştırma atletizm ve güreş branşlarındaki Türk sporcularına normlara dayalı, görecelilikten uzak olarak seçilme, eğitilme ve yönlendirilme hakkını tanıyacaktır.
Özet (Çeviri)
In the stages of selecting and directing talent in sports, determing yield levels with objective criteria requires the use of norms. The normative studies we did for this purpose according to the 13-17 age group male athlets, as there were for track&field (n=270) and for wrestling (n=470) throughout 39 different cities in Turkey were made between October 2009 and March 2010.For the athletes in this research group, measurements were made in height, weight, BMI, standing long jump, 30 m. sprint, 20 m. shuttle run, VO2max, squat jump, CMJ, anaerobic power, right and left hand grip strength, medicine ball throw, 30 sec. sit-ups, body fat percent, somatotype parameters; also norms were created for the age categories, which were specified for the track&field and wrestling branches.In addition branches were compared with each other and also in itselfs, so there similarities and differences have revealed. In parallel to the age of athletes their parameter values increased, it was determined that compared to the wrestlers the height values of the track&field athletes had a higher accereleration. It was founded that the aerobic endurance decrease depends on the increase of the fat rate; further the anaerobic power ability was closely related to medicine ball throwing.This research will give Turkish sportsmen in track&field and wrestling branches the right to be selected, developed and directed according to norms.