Ankara'da bir üniversite hastanesi'nde takip edilen çocuk hematoloji onkoloji hastalarında ve annelerinde depresyon sıklığı ve yaşam kalitesi değerlendirmesi
The unıversıty hospıtal follow-up Hematology Oncology chıldren patıents and mothers depressıon frequency and with life appreciate
  1. Tez No: 260851
  2. Yazar: SERAP DURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. F. NUR AKSAKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, Depresyon, Beck depresyon ölçeği, Yaşam Kalitesi, WHOQOL-BREF, Cancer, Depression, Beck Depression İnvontery, Quality of life, WHOQOL-BREF
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma kemoterapi alan hastaların ve annelerinin depresyon ve yaşam doyumu düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırma, Ankara Üniversitesi Cebeci Araştırma Hastanesi Kemoterapi ve Kan Hastalıkları Servisine yatarak kemoterapi almak için gelen hastalar ve anneleri ile yapılmıştır.Verilerin toplanmasında, hastaların sosyo-demografik özelliklerini ve hastalıkla ilgili bilgilerini içeren 44 soruluk bir soru formu, hastaların yaşam doyumunu belirlemek için Yaşam Kalitesi Ölçeği (YKÖ) ve hastaların depresyon düzeyini belirlemek için Çocuk Depresyon Ölçeği (ÇDÖ) ve annelere Beck depresyon ölçeği (BDÖ), WHOQOL-BREF ( Dünya Sağlık Örğütü Yaşam Kalitesi Ölçeği ) uygulanmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde, ki-kare test ve mann-whitney u testi kullanılmıştır.Araştırmaya katılan annelerin % 88.2'sinde depresyon saptanmış ve araştırmaya katılan çocukların % 100'ünde depresyon olduğu tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan annelerin yaşam kalitesi öğrenim düzeyleri yüksek olanlarda ve evli olanlarda daha yüksek bulunmuştur.Hastalık süresince, hasta çocuğun biyolojik etkilenimlerinin yanı sıra psiko-sosyal etkilenimlerinin de belirlenmesi ve buna yönelik girişimlerin planlanması ve uygulanmasının çocuk ve ailenin yaşam kalitesini arttırarak tedaviye olumlu katkı sağlayacağı düşünülmektedir.Bu çalışmanın sonuçlarına göre kanser, depresyon ve yaşam kalitesi yakın ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with the purpose of determining the depression and life satisfaction levels of cancer patients and mother receiving chemotherapy.The study was carried on 51 patients and mothers receiving couchant chemotherapy in the Chemotherapy and Hematology couchant clinic in the Ankara University Cebeci Research hospital.The data were collected using a questionnaire determining the socio-demographic features and medical status of the patients. The Satisfaction With Life Scale and the Children Depression Scale were used respectivelyto determine the life satisfaction level and the depression level of the patients and mothers Beck Depression Scale , WHOQOL-BREF scale prepared by World Health Organization (WHO).Data were analyzed by descriptive statistics, ki-kare test and mann-whitney u test.The mothers 88.2% of the subjects had depressive symptoms and children patients 100 % depressive symptoms. The mothers in general quality of life was hinher among individuals who were married and covered by a social security.It is considered that determining the psychosocial susceptibilities of the patients as wrll as their biological susceptibilities, and planning and conducting the needed initiatives accordingly will be positively instrumental for the progress of the treatment by improving the quality of life of both children and their families.Our renults has shown; there is close relation between cancer,depression and quality of life.