6-(4-(sübstitüefenil)piperazin)-3(2h)pridazinon-2-il morfolinoasetamid türevlerinin sentezi, analjezik ve antiinflamatuvar aktivitelerinin araştırılması
Synthesis of 6-(4-(substituephenyl)pierazin)-3(2h)pyridazinone-2-yl morpholinoacetamide derivatives and investigation of their analgesic and antiinflamatory activities
  1. Tez No: 260891
  2. Yazar: İSMAİL HİMMET POYRAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: 3(2H)-piridazinon, aril piperazin, morfolinoasetamit, analjezik aktivite, antiinflamatuar aktivite, 3(2H)-pyridazinone, aryl piperazine, morpholinoacetamide, analgesic activity, anti-inflammatory activity
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Sunulan bu tezde 6-[4-(sübstitüefenil)piperazin]-3(2H)piridazinon-2-il morfolinoasetamit (Va-f) türevi yeni bileşikler sentezlenmiş ve analjezik ve antiinflamatuar aktiviteleri değerlendirilmiştir. Sentezi yapılan bileşiklerin yapıları IR, 1H-NMR spektrumları ve elementel analiz ile aydınlatılmıştır. Bileşiklerin yapıları ve fizikokimyasal verileri Tablo 4 de verilmiştir.6-[4-(Sübstitüefenil)piperazin]-3(2H)piridazinon-2-il morfolinoasetamid (Va-f) türevlerinin analjezik aktivite tayinlerinde fenilbenzokinon ile indüklenen kıvranma testi (PBQ testi) ve antiinflamatuar aktivite tayinlerinde ise karagenin tarafından indüklenen pençe ödemi testi (CPE testi) uygulanmıştır. Analjezik aktivite tayinlerinde asetilsalisilik asit (ASA), antiinflamatuar aktivite tayinlerinde ise indometazin standart bileşikler olarak kullanılmıştır. Bileşiklerin analjezik ve antiinflamatuar aktivite sonuçları Tablo 5 ve Tablo 6 da verilmiştir. 6-[4-(2-Florofenil)piperazin]-3(2H)piridazinon-2-il morfolinoasetamit Vd asetilsalisilik asitten (ASA) daha fazla analjezik aktivite göstermiştir. Vd aynı zamanda indometazine yakın antiinflamatuar aktivite göstermiştir. Bileşiklerin yan etkileri mide mukozası üzerinde değerlendirilmiştir. Bileşiklerin hiçbirisi mide ülseri oluşturma etkisi göstermemiştir.Bundan başka 6-[4-(4-florofenil)piperazin]-3(2H)piridazinon-2-il morfolinoasetamid Ve ve 6-[4-(3-triflorometilfenil)piperazin]-3(2H)piridazinon-2-il morfolinoasetamid Vf türevleri dikkat çekici analjezik ve antiinflamatuar aktiviteler göstermişlerdir. Bir çok analjezik ve antiinflamatuar etkili ilacın ülser yapıcı etkileri olduğu iyi bilinmektedir. Analjezik ve antiinflamatuar aktivite tayinlerinde standart madde olarak kullandığımız ASA ve indometazin de testlerde belirgin ülser yapıcı yan etki göstermişlerdir. 6-[4-(2-Florofenil)piperazin]-3(2H)piridazinon-2-il morfolinoasetamit Vd türevi aspirinden daha aktif ve indometasin kadar da aktif olmasına rağmen mide ülseri yapıcı etkisi bulunmamaktadır.6-[4-(Sübstitüefenil)piperazin]-3(2H)piridazinon-2-il morfolinoasetamit (Va-f) türevlerinin farmakolojik aktivite sonuçları 3(2H)-pyridazinon halkasının 6. konumunda bulunan arilpiperazin grubunun analjezik ve antiinflamatuar aktiviteyi etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this present thesis new 6-[4-(substituephenyl)piperazine]-3(2H)pyridazinone-2-yl morpholinoacetamide (Va-f) derivatives have been synthesized and their analgesic and anti-inflammatory activities were evaluated. The structure of synthesized compounds were confirmed by their IR, 1H-NMR spectra and elementary analysis. The chemical structure and physicochemical data of the compounds have been given Table 4.The analgesic activity of 6-[4-(substituephenyl)piperazine]-3(2H)pyridazinone-2-yl morpholinoacetamide (Va-f) derivatives was determined by phenylbenzoquinon-induced writhing assay (PBQ test) and the anti-inflammatory activity was evaluated by carrageenan-induced rat paw edema model (CPE test). In analgesic activity test acetylsalicyclic acid (ASA) and in anti-inflammatory activity test indomethacine have been used as reference compounds. 6-[4-(2-Fluorophenyl)piperazine]-3(2H)pyridazinone-2-yl morpholinoacetamide Vd was shown to be more potent analgesic activity than acetylsalicyclic acid (ASA). Also Vd has shown anti-inflammatory activity close to indomethacin. Side effects of the compounds were examined on gastric mucosa. None of the compounds showed gastric ulcerogenic effect.Furthermore 6-[4-(4-fluororophenyl)piperazine]-3(2H)pyridazinon-2-yl morpholinoacetamide Ve and 6-[4-(3-trifluoromethylphenyl)piperazine]-3(2H)piridazinon-2-yl morpholinoacetamide Vf derivatives have been shown significant analgesic and anti-inflammatory activities. It is well known that most of anti-inflammatory drugs provide an ulcerogenic activity. In the present experiment ASA and indometacin used as reference showed marked ulcerogenic effect. Thus it appeared that 6-[4-(2-fluorophenyl)piperazine]-3(2H)pyridazinon-2-yl morpholinoacetamide Vd possessed anti-inflammatory activity as well as indometacin and more potent analgesic activity than ASA and did not induce any gastric lesions or death the observation period.Pharmacological activity results of 6-[4-(substituephenyl)piperazine]-3(2H)pyridazinon-2-il morpholinoacetamide (Va-f) derivatives confirms that arylpiperazine moiety at position 6 of 3(2H)-pyridazinone ring influences analgesic and anti-inflammatory activities.