Büyüme gelişimi devam eden iskeletsel 2. sınıf bireylerde forsus fatigue resistant device apareyinin etkilerinin sefalometrik olarak değerlendirilmesi
Cephalometric evaluation of the effects of forsus fatigue resistant device on growing skeletel class ii patients
  1. Tez No: 261042
  2. Yazar: KUNTAY ŞENGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA KILIÇOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Class II malocclusion, fixed functional therapy, Forsus appliance, Pancherz analysis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu çalışmanın amacı, alt çene retrognatisine bağlı 2. sınıf iskeletsel yapı görülen bireylerin tedavisinde kullanılan Forsus Fatigue Resistant Apareyinin iskeletsel ve dentolaveoler etkilerini değerlendirmektir. Bu amaçla, İ.Ü. Dişhekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'na başvuran 30 bireye Forsus apareyi uygulanmıştır. Tedavi sırasında bekleyen 30 birey ise kontrol grubuna dahil edilmiştir. Tedavi grubunda; ortodontik tedavi başlangıcında (T0), aparey uygulamasından hemen önce (T1), aparey uygulamasından sonraki 6. ay sonunda (T2); kontrol grubunda ise başlangıçta (T1) ve 6 ay sonunda (T2) lateral sefalometrik radyografi, el bilek radyografisi, panoramik radyografi, ağız içi ve dışı fotoğraflar kayıt olarak alınmıştır. Çalışma lateral sefalometrik radyografilerin değerlendirilmesi esasına dayanmaktadır.Rutin sefalometrik değerlendirmede aparey etkisiyle SNB açısında ve Co-B mesafesinde artış gerçekleşirken; SNA açısı ve Co-A mesafesi ise apareyin üst çene gelişimi üzerindeki baskılayıcı etkisi sebebiyle sabit kalmıştır. Bu etkilerin sonucunda ANB açısında azalma gerçekleştiği saptanmıştır. Yüz dikey yön boyutlarında, alt ön yüz yüksekliği dışında artış olmamıştır. Üst kesici dişlerde distalizasyon ve ekstrüzyon, alt kesici dişlerde intrüzyon ve mezializasyon, üst molar dişlerde intrüzyon ve distalizasyon, alt molar dişlerde ise mezializasyon ve ekstrüzyon meydana gelmiştir. Overjet ve overbite miktarları azalmıştır. Aparey etkisiyle, yüz yumuşak dokusunda da olumlu değişiklikler olmuştur. Apareyin salt iskeletsel ve dişsel etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla uygulanan Pancherz analizi ile yapılan değerlendirmede ise, Forsus apareyi etkisiyle overjet miktarında meydana gelen 4,12 mm'lik azalmanın %32,93 oranında iskeletsel, %67,07 oranında ise dişsel olduğu saptanmıştır. Molar ilişkide meydana gelen 4,33 mm'lik düzelmenin ise %31,41 oranında iskeletsel, %68,59 oranında ise dişsel olduğu saptanmıştır.Anahtar Kelimeler : Sınıf II maloklüzyon, sabit fonksiyonel tedavi, Forsus apareyi, Pancherz analizi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the skeletal and dentoalveolar effects of Forsus Fatigue Resistant Device on patients with mandibular retrognathie. For this purpose, Forsus appliance was applied on 30 patients who did apply to Istanbul University Faculty of Dentistry, Department of Orthodontics. 30 patients were chosen for control group within patients awaiting for treatment. For the treatment group lateral cephalometric radiography, panoramic radiography, hand wrist radiography, intraoral and extraoral photos are taken at the begining of treatment (T0), before Forsus application (T1) and 6 months after Forsus application (T2). For the control group, the records are taken at the begining (T1) and 6 months later (T2). The study was based on the evaluation of the lateral cephalometric radiographies.In the routine cephalometric evaluation, SNB and Co-B parameters were increased, while SNA and Co-A parameters were remaining stable due to supressor effect of the Forsus appliance on maxillar growth. As a result, there was a decrease in ANB angle. There was no increase on facial height measurements except the lower facial height. There was distal and intrusive effect on maxillary molars, distal and extrusive effect on maxillary incisors, mesial and intrusive effect on mandibular incisors and mesial and extrusive effect on mandibular molars. There was a decrease on overjet and overbite parameters. Forsus appliance caused favorable changes on facial soft tissues. Pancherz analysis was used to determine pure skeletal and dental effects of Forsus appliance. The effect of Forsus appliance for the overjet reduction (4,12 mm) is 32,93% skeletally and 67,07% dentally. The effect of Forsus appliance for the improvement in the molar relation (4,12 mm) is 32,93% skeletally and 67,07% dentally.