Necati Cumalı'nın eserlerinde halk edebiyatı ve kültürü unsurlarının incelenmesi
Folk Literature at works of Necati Cumalı and analyzing of culture components
- Tez No: 261136
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYİT EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Necati Cumalı, Halk Edebiyatı, Folklor, Necati Cumalı, Folk Literature, Folclores
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Ahmet Necati Cumalı, 20. yüzyıl Türk Edebiyatı'nın tanınmış sanatçılarındandır.elli beş yılı aşkın sanat hayatında altmışın üzerinde çeşitli türlerde eserler vermiştir. Eserlerini büyük bir titizlikle işleyen yazar başarıyı halk unsurlarını ve folklorik malzemeleri vazgeçilmez birer kaynak olarak görmekte ve kullanmakta bulur. ??Biz dilimizin kendi öz kaynaklarına, folklorumuza dönmeliyiz. Bizim erişilmez güzellikte, esnek bir dilimiz var. Ben folklor sevgimle türkülerden, masallardan öğrendim Türkçeyi.? (Kabaklı, 1979:152) diyen yazarın bu anlayışı eserlerine de yansımış ve Halk Edebiyatı ve kültürü unsurları eselerinin vazgeçilmez bir parçası olmuştur.Çalışmamızın amacı, Necati Cumalı'nın eserlerinin Halk Edebiyatı ve Kültürü unsurları açısından incelenmesi ve tespit edilen unsurların sınıflandırılmasıdır.Yazarın kaleme aldığı 86 hikâye, 13 oyun, 5 roman metni merkezli araştırma yöntemiyle taranmış;düşünce yazıları, çeviriler, inceleme kitapları çalışmamıza kaynaklık edemeyeceğinden incelemeye alınmamıştır.İncelenen eserlerde toplam 102 unsur tespit edilmiştir. Tespit edilen bu unsurlar ?Halk Edebiyatı Türler, Halk Bilimi Unsurları? başlıkları altında sınıflandırılmış bu sınıflandırma esnasında türlerle ilgili bilgilerde verilmiştir.Araştırmanın sonucunda, Necati Cumalı'nın kaleme aldığı eserlerin Halk Edebiyatı ve Kültürü unsurları açısından oldukça zengin olduğu sonucuna inanılmıştır.
Özet (Çeviri)
SAhmet Necati Cumalı is one of well known artists of 20th (XX) Century Turkish Literature. He produces more than sixty in his art life that is over fifty five years. The author who studies his works extreme finically finds the `success? to see and use folk elements and folkloric materials as an indispensable factor. The author says that ??We should return to self sources of our language and to our folklore. We have a flexi language in nonaccessible beauty. I learned Turkish from folk songs and tales with my folklore love.? (Kabaklı 1979:152) His understanding reflected to his works and Folk Literature and Culture components have been indispensable parts of his works.The objective of our study is to examine the works of Necati Cumalı in respect of Folk Literature and Culture components and classification of determined elements.86 stories, 13 plays and 5 novels that were written by the author have been scanned with task centered research method; however his thought writings, translations, examination books are not included to our research because they couldn?t be source for our study.Total 102 elements have been determined at the examined works. Those determined elements have been classified under titles as ?Folk Literature Kinds, Folk Science Components? during this classification, data about types has been given.At the end of study, it has been concluded that the works that were written by Necati Cumalı are too rich regarding Folk Literature and Culture Components.