El-Hattabi ve Garibu'l-Hadis adlı eseri
Al-Khattabi and his work called Gharibu?l-Hadith
  1. Tez No: 261297
  2. Yazar: MUSTAFA DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHİTTİN UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ebû Süleyman el-Hattâbî, Garîb Lafız, Garîbü'l-Hadis (eser adı), Garîbü'l-Hadis İlmi, Abu Suleyman Al-Khattabi, Garib Word, Gharibu?l-Hadith (name of work), Science of Gharibu?l-Hadith
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Garîbü'l-Hadis, hadis metinlerinde yer alan garîb (kapalı) lafızların açıklanmasını hedefleyen bir ilimdir. Dolayısıyla hadislerin doğru olarak anlaşılmasına hizmet etmektedir. İşte bu tez çalışması, h. IV. asrın önde gelen âlimlerinden olan Ebû Süleyman el-Hattâbî (v. 388/998)'nin ilgili ilim dalında telif ettiği Garîbü'l-Hadis adlı eseri konu edinmektedir. Çalışmamız, giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında temel kavramlar; birinci bölümde ise, Garîbü'l-Hadis ilminin tarihî seyri ve bir ilim adamı olarak Hattâbî konuları yer almaktadır. İkinci bölüm; Garîbü'l-Hadis adlı eserin tanıtımı, bilgi kaynakları ve garîb kelimeleri açıklama metodu gibi genel konuları içermektedir. Muhteva analizinin yapıldığı üçüncü bölümde, ilgili eserin sırasıyla Hadis, Arap Dili ve Belâğatı, Tefsir, Fıkhî ve İtikâdî hükümler açısından sahip olduğu zengin içeriğe ışık tutulmaktadır. Son bölümde ise, Hattâbî'nin bu eserinin sonraki dönemlerde yazılan saha kitaplarına bıraktığı tesir incelenmektedir. Kısacası; elimizdeki çalışma bu haliyle, kendi alanının üç temel kaynağından biri olan Garîbü'l-Hadis hakkında ayrıntılı bilgiler vermektedir.
Özet (Çeviri)
Gharibu?l-Hadith is a science targeting the explanation of garib (closed) words taking place in the texts of hadith. Hence, it serves to explain the hadiths truly. So, this study of thesis focuses on the work called Gharibu?l-Hadith published by Abu Suleyman Al-Khattabi (388/998), one of leading scholars in 4th Century of the hegira, on the relevant branch of science. Our study consists of introduction and four sections. Section Introduction includes basic concepts; in the First Section, the subjects such as the historical course of the science ?Gharibu?l-Hadith?, and Al-Khattabi as a scholar take place. The Second Section includes general subjects such as description of the work called ?Gharibu?l-Hadith, explanation methods of garib words and information resources. In the Third Section, where the content analysis is done, the light is kept the rich content that the relevant work has in terms of Hadith, Arabic Language and Its Rhetoric, Tefsir (Interpretation), Fikh and Faith Judgments. In the Last Section, the effect the work of Al-Khattabi left on the books related to this field written in the next periods is examined. In short, the present study includes the information in detail, in its case of this, about Gharibu?l-Hadith, one of three fundamental resources in its respective area.