Kadın yöneticilerin önderlik özelliklerinin işletme yönetimine etkileri (İzmir ilinde çalışan kadın yöneticilere yönelik bir uygulama )
The affects of the leadership characteristics of the women managers to the business management
- Tez No: 261340
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Önderlik, Yönetici, Kadın Çalışanlar, İşletmelerde Kadın Yöneticiler, Leadership, Administrator, Woman Employees
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Kadın Yöneticilerin Önderlik Özelliklerinin İşletme Yönetimine Etkileri? başlıklı bu araştırma kadınlara özgü önderlik özelliklerinin ne/neler olduğunu ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın amacına yönelik olarak kadınlara özgü önderlik özelliklerinin var olup olmadığına; varsa kadın ve erkek önderlik özelliklerinin farklarının neler olduğuna; bu farkların işletme yönetimine nasıl etkide bulunduğuna bakılmaktadır.İzmir ili ile sınırlı tutulan araştırmanın raporu toplam 103 sayfadan oluşmaktadır.Araştırmanın modeli tarama modelidir. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen 41 soruluk bir soru kâğıdı ile toplanmıştır. Anket formu, posta ve elektronik posta yoluyla, rastgele seçilen firmalara gönderilmiştir. Temmuz 2008 ? Kasım 2008 tarihleri arasında yürütülen araştırmada 157'si kadın ve 123'ü erkek olmak üzere toplam 280 kişiye anket uygulanmıştır. Anketle toplanan veriler SPSS programı aracılığıyla çözümlenmiştir.Araştırma sonucunda kadın ve erkek yöneticilerin önderlik davranışları arasındaki farklar ortaya çıkarılmış ve bu farkların işletme yönetimine etkileri kavranmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study titled“The affects of the leadership characteristics of the women managers to the business management”aims to find out the characteristics which distinctly belongs to women. According to the aim of the research it is examined whether there is characteristical managerial behaviours of women or not, if so determine what are the differences between female and male leadership characteristics and how these differences affect the business management.This research which has been limited with the city of İzmir is formed of 103 pages.Scanning model is the model of research. Data has been collected by a survey containing 41 questions developed by the researcher. The survey is sent to firms which are selected randomly by mail and email. The survey has been asked to 157 women and 123 male total of 280 people between July 2008-November 2008. The data collected with this survey has been solved with help of SPSS program.At the end of this research the differences between female and male manager's leadership behaviours are discovered and affects of these differences to business management is tried to be conceived.