Suç işlemek amacıyla örgüt kurma (T.C.K. m. 220)
Establishing an organization with the aim of commiting crimes (Turkish Criminal Code article 220)
- Tez No: 261571
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA RUHAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Organize Suçluluk, Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma, Türk Ceza Kanunu madde 220, Suç Örgütü, Organized Crime, Establishing an Organization With The Aim of Committing Crimes, Turkish Criminal Code article 220, Crime Organization
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 509
Özet
Faaliyetlerini bölgesel ve ulusal sınırlardan uluslararası sınırlara taşıyan, sınır aşan bir nitelik kazanan organize suçluluk, eylemlerini gerçekleştirirken sergilediği görüntü ile de toplumsal düzenler için önemli bir tehdit oluşturmak-tadır. Bu tehdit ile mücadele adına devletler, ceza hukuku kurallarını devreye sokmak suretiyle, bu tür yapılanmaları yaptırım altına almak adına çeşitli cezai hükümler getirmektedirler.5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, 220'nci maddesi ile bu suçluluk türü ba-kımından genel ve tamamlayıcı nitelikte bir norm olan ?suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu?nu düzenlemiştir. Getirilen düzenleme ile henüz örgüt faali-yeti çerçevesinde bir suç işlenmemiş olsa dahi, sadece suç işlemek amacıyla örgüt kurulması cezalandırılmaktadır. Buna göre, kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla asgari üç kişinin bir araya gelmesi koşuluyla; örgütün yapısı, sahip bulunduğu üye sayısı ile araç ve gereç bakımından amaç suçları işlemeye elverişli olması halinde cezalandırma öngörülmektedir. Yasa bu haliyle somut bir tehlike suçunu düzenlemektedir. Hüküm, örgüt yöneticileri bakımından özel bir sorumluluk rejimi öngörmüştür. Bunun yanı sıra, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca örgüte üye olmak suçundan dolayı cezalandırılır. Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi de, örgüt üyesi olarak cezalandırılır. Hü-küm, örgütün veya amacının propagandasını yapmayı son fıkrasında cezalan-dırmaktadır.Çalışmamızda, organize suçluluk kavramının ve unsurlarının yabancı ülkeler, uluslararası hukuk ve Türkiye açısından da değerlendirilmesinin ar-dından 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 220'nci maddesi ile düzenlenen ?suç işlemek amacıyla örgüt kurma? suçu açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Organized crime that carries its activities to international borders from local and national borders, creates an important threat for social orders with the image while it achieves its actions. To struggle with this threat, the governments bring various criminal provisions for taking these structurings under law sanction by putting in place the criminal law orders.Turkish Criminal Code No. 5237 regulates the crime of ?establishing an organization with the aim of committing crimes? which is a common and component norm for this crime type. With this regulation, just establishing an organization with the aim of committing crimes will be punished even if no crimes commited as a part of organizations activity. Accordingly, if the organization is sufficient to commit purposed crimes with its structure, number of members and tools; and also if it is formed from minimum three persons who came together to achieve the activities which the Code regulated as a crime; penalization will be executed. So that, the code regulates a concrete danger crime. The clause predict a special responsibility regime for directors of organizations. Besides, the person who commits crime for the organization without being member of organization, will be penalized also as an organization member. Also, the person who helps to organization knowingly and intentionally without being included to hierarchial structure of organization, will be penalized as an organization member too. The clause punishes the organization?s or its purposes propagand in its last paragraph.In our study, the ?establishing an organization with the aim of committing crimes? which is regulated at the article 220 of Turkish Criminal Code No. 5237 was explained after the evaluation of organized crime notion and its facts with regard to foreign countries, international law and Turkey.