Cam tavan sendromu- bir hastane uygulaması
Glass ceiling syndrome- a hospital practice
  1. Tez No: 261579
  2. Yazar: REYHAN IRMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, İşletme, Hospitals, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cam Tavan Sendromu, Kadın Yöneticiler, Çalışma Yaşamında Cinsiyet, Cinsiyet Ayrımcılığı, Glass Ceiling Syndrome, Female Managers, Gender in work life, Gender discrimination
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Tarih boyunca evlerde hapsolmuş kadınlar, geçtiğimiz yüzyılda yoğun bir şekilde iş yaşamında yer almaya başlamışlardır. Ancak iş dünyasında yer alan kadın sayısının hızla artmasına karşın, üst düzey yöneticiler ve liderler arasındaki kadın oranı oldukça azdır.Konuyla ilgili yapılan araştırmalar, kadınların üst düzey yönetici pozisyonuna ulaşmakta ?Cam Tavan? denilen, açıkça görülemeyen ve aynı zamanda aşılamayan engellerle karşı karşıya olduklarını göstermektedir. Cam tavan kadınlar ile üst yönetim arasında yer alan ve onların başarılarına ve yeteneklerine bakılmaksızın kariyerlerinde ilerlemesine izin vermeyen engelleri ifade etmektedir.Bu tez çalışmasında ?Cam Tavan Sendromu? araştırılmış, konuyla ilgili literatür taranarak incelenmiş ve elde edilen sonuçlar alanda bir anket uygulamasıyla test edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Women who have been locked up in houses throughout the history have started to have a place in business life intensively in the past century. However, in spite of the rapid rise in the number of women participating in the business world, the rate of women among the top management and leaders is rather low.Research on the subject demonstrates that women face diffficulties called `Glass Ceiling?, which cannot be seen apparently and at the same time hard to overcome in order to reach the senior executive position. Glass ceiling refers to the difficulties that take place between women and the top management and which do not allow them to move along their career regardless of their success and skills.In this thesis, `Glass Ceiling Syndrome? has been studied, the related literature on the subject has been scanned and analysed and the obtained results have been tested through a survey in the field.