Eleştirel düşünme becerilerini temel alan Türkçe öğretiminin üstün ve normal zihin düzeyindeki öğrencilerin erişi, eleştirel düşünme düzeylerine ve tutumlarına etkisi
Achievements of students of above average and average intelligence in Turkish language classes focusing on critical thinking skills, and the effect of those classes on their critical thinking levels and attitudes
  1. Tez No: 261624
  2. Yazar: AYŞEGÜL İŞLEKELLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP EMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zeka, Üstün Zekalılık, Eleştirel Düşünme, Türkçe Dil Becerileri, Erişi, Intelligence, Gifted and talented Children, Critical Thinking, Turkish Language Skills
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 336
Özet
Bu araştırmanın amacı, eleştirel düşünme becerilerini temel alan Türkçe öğretiminin üstün ve normal zihin düzeyindeki öğrencilerin erişi, eleştirel düşünme düzeylerine ve tutumlarına etkisini değerlendirmektir.Araştırmada, deneme modellerinden ön test ve son test deseni kullanılmıştır. Deney ve kontrol grubu olmak üzere Beyazıt Ford-Otosan İlköğretim Okulu beşinci sınıf öğrencilerinden seçilen iki grup araştırmanın örneklemini oluşturmuştur.Araştırma üç basamakta tamamlanmıştır. İlk olarak Cornell Eleştirel Düşünme Becerileri Testi, Türkçe Tutum Ölçeği ve Türkçe Başarı Testi öğrencilere ön test olarak uygulanmıştır. İkinci basamakta; ön test sonuçlarına göre, deney ve kontrol grubu belirlenmiş, deney grubunda eleştirel düşünme becerileriyle geliştirilmiş Türkçe ders uygulamaları yapılırken kontrol grubu geleneksel öğretim yaklaşımıyla derslerine devam etmiştir. Üçüncü basamakta; ön test olarak kullanılan Cornell Eleştirel Düşünme Becerileri Testi, Türkçe Tutum Ölçeği ve Türkçe Başarı Testi son test olarak uygulanmıştır ayrıca öğretmen ve öğrencilerin ders hakkındaki görüşleri alınmış ve demografik özellikleri belirlemek için Kişisel Bilgi Formu deney ve kontrol grubuna uygulanmıştır. Gruplarda Mann-Whitney ve Wilcoxon testleri veri çözümlemelerinde kullanılmıştır.Araştırmanın bulgularına göre, üstün zekalı öğrencilere yönelik hazırlanan programının öğrencilerin başarı testi, eleştirel düşünme becerileri ve türkçe dersi tutumlarını arttırdığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present research is to assess the success of students of above average and average intelligence in Turkish language classes focusing on critical thinking skills, on the effect of those classes on their critical thinking levels and attitudes.In the research pre-tests and final tests were applied on both an experimental group and a control group, which had been selected from fifth-grade students at the Beyazıt Ford-Otosan Primary School.The research was conducted in three stages;In the first stage, the Cornell Critical Thinking Test, the Turkish Language Attitude Test and the Turkish Language Success Test were applied on the students as a pre-test. In the second stage, the experimental group and the control group were selected according to their scores in the pre-test. The experimental group was exposed to Turkish language classes in which attention was paid to critical thinking skills. The control group continued attending their regular Turkish language classes. In the third stage, Cornell Critical Thinking Test, the Turkish Language Attitude Test and the Turkish Language Success Test, which had been used in the pre-test stage, and a Personal Information Form, which included questions about the students? opinions regarding the classes and questions regarding their demographic profile, were applied to both the experimental group and the control group. The Mann-Whitney Test and the Wilcoxon Test were used for analysing the test results.The results of the research revealed that the Critical Thinking based program which was developed for the gifted students, increases the achievement, critical thinking and attitudes level of the students.