Kamu performans yönetimi ve polis teşkilatı üzerine bir çalışma
Performance management in public sector and a study on turkish police organization
  1. Tez No: 261691
  2. Yazar: METİN AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans Yönetimi, Polis Teşkilatı, Polis Merkezi, Performance Management, Police Organization, Police Headquarters
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Performans yönetimi, özel sektör kaynaklı bir yönetim anlayışı olmakla birlikte son dönemlerde kamu örgütlerinde de kullanılmaya başlanmıştır. Kamu performans yönetimi geleneksel bürokratik yönetim yaklaşımlarının yetersizliğinin anlaşılması üzerine ortaya çıkmış bir yönetim anlayışıdır.1980 sonrası hız kazanan reform çalışmaları, yönetimde verimliliği, etkililiği ve tutumluluğu sağlamaya yönelik arayışlara yönelmiştir. Yine bu dönemde vatandaşın pasif kimliğinden sıyrılarak, ödediği verginin hesabını soran aktif bir kimlik kazanması sonucunda da, yönetimde şeffaflık ve hesap verebilirliğin gerçekleştirilmesi kaçınılmaz olmuştur. Tüm bu arayışlara cevap verebilecek kapsamlı bir yönetim anlayışı olarak ?kamu performans yönetimi? ortaya çıkmıştır.Son yıllarda kamu örgütlerinde artan oranda uygulanmaya başlanan kamu performans yönetimi, Türk Polis Teşkilatı'nın da ilgi alanına girmiştir. Polisliğin bir kuvvet olmaktan çıkarak bir hizmet olmasına doğru bir değişimin gerçekleştirilmesinin temel amaç haline geldiği Türk Polis Teşkilatı, diğer modern ve post-modern yönetim yaklaşımları gibi kamu performans yönetimi anlayışını da uygulama çabası içerisindedir.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kamu performans yönetiminin tarihsel gelişim süreci ele alınmış ve genel olarak performans yönetiminin tanımlanması yapılmıştır. İkinci bölümde ise kamu performans yönetim süreci ele alınmıştır. Üçüncü ve son bölüm ise kamu performans yönetiminin Türk Polis Teşkilatı'nda uygulanabilirliği polis merkezleri özelinde ele alınarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
As a private sector-based management perception, perfermance management is commenced to be used in public organizations recently with a growing attention. Performance management in public sectors is derived from the fact that management understanding in bureacracy is insufficient in dealing with issues related to management of public concerns.Reform movements after 1980?s headed towards efforts intended for providing efficiency, effectiveness and economy in management. In those years, it became indispensable to accomplish trasnsparency and accountability in management when citizens have a more active role, investigating the taxes paid. As a consequence appeared performance management in public sectors, which can meet all needs as a comprehensive understanding of management.In recent times, Turkish Police Organization became more interested in performance management along with that it began to be used more in other public organizations. Turkish Police Organization, aiming to perform the policing as a public service rather than `just using force?, is involved in a period of practicing performance management in public sectors like other modern and post-modern management perceptions.This study is consist of three parts. Firstly, historical evolution of performance management in public sectors has been analyzed and performance management as a term has been defined in general. In the second part, the process of public management is examined. Last but not least, the feasiblity of performance management in Turkish Police Organization in particular is assessed through police headquarters.