Polislerin temel kişilik özelliklerinin iş başarısı üzerine etkisi
The effect of police personality traits upon the job performance
- Tez No: 261729
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT PAKSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Polis Kişilik Özellikleri, Beş Büyük Kişilik Özelliği, İş Başarısı, Polis Seçimi, Police personality traits, big five personality factors, job performance, police selection
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 264
Özet
Bu çalışmanın amacı; polisin temel kişilik özelliklerinin iş başarısı üzerine etkisini ortaya koymaktır. Polis seçiminde olası seçim hataları siyasi, sosyal ve ekonomik sonuçlara yol açmaktadır. Maliyetleri en aza indirebilmek için polis seçiminde adayların kişilik özelliklerinin araştırılmasına polis teşkilatlarında özel önem verilmektedir. Polis seçiminin, işten ayrılmanın, meslekte branşlaşmanın ve eğitim planlamasının sağlıklı yapılabilmesi kurumların önemli görevlerindendir. Bu nedenle, polis adaylarının kişilik özelliklerinin belirlenerek iyi adayların seçilmesi toplumsal ve kurumsal önem taşımaktadır. Çünkü suça karışan personel ile intihar eden personelin azaltılması ve mücadele edilmesi gibi konular öncelikli problemlerdir. Bunların yanında, polisin iş başarısında motivasyon ve iş doyumu da önemlidir. Yüksek iş başarısına sahip polislerin temel kişilik özellikleri branşlaşmaya ve polis seçim sürecine ışık tutmaktadır. Kurumda çalışan iyi niteliğe sahip başarılı polislerin temel kişilik özelliklerinin personel seçiminde değerlendirme kriteri olarak kullanılabilmektedir. Bu nedenle, polislerin temel kişilik özelliklerinin onların iş başarılarıyla ilişkisi çalışanları, kurumun başarısını ve toplumu etkileme gücüne sahiptir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to demonstrate the effect of police personality traits upon police performance. Possible mistakes in police selection process cause political, social and economical results. In police departments, it is given special importance to determining the police candidate?s personality traits to decrease the costs. Selection of police, firing, branching of job and planing of education efficiently are the duties of the organisations. Thus, selection of the best candidate by determining their personality traits has great social and organisational importance. Because the problems such as reduction and struggling the suiciding personnel and interference to the crime have the priority. Beside these, motivation and job satisfaction are also significant for police job performance. The personality traits of the police who has high job performance help the branching and police selection process. The basic personality traits of successful police who works in the organisation and has good quality can be used as an evaluation item in police selection process. Therefore, relation between personality traits and job performance has a power of effect on employees, organisation success and society.