Uygunluk analiziyle kağıt sanayinin çeşitli özelliklerinin incelenmesi
Determining the quality properties of paper industry via correspondence analysis
- Tez No: 261732
- Danışmanlar: PROF. DR. NEYRAN ORHUNBİLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Uygunluk Analizi, Çoklu Uygunluk Analizi, Kontenjans Tabloları, Kağıt Sektörü, Correspondence Analysis, Multiple Correspondence Analysis, Contingency Tables, Paper Industry
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Çalışmada, Kağıt Sanayi'nde kalite göstergeleri arasındaki ilişkiler çok değişkenli grafik yöntemlerden biri olan Uygunluk Analizi (Correspondence Analysis) ile incelenmektedir.Bu yöntem, kontenjans tablolarda satır ve sütunlarda yer alan kategorik değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesini, noktalarla temsil edilen bu değişkenler arasındaki bağımlılık ilişkilerinin daha az boyutlu uzayda grafiklerle gösterilmesini ve yorumlanmasını kolaylaştıran bir yöntemdir.Kağıt Sektörü'nde faaliyet gösteren bir firmanın üretim sürecinde yapmış olduğu örnekleme sonucu elde edilen kalite gösterge değerleri arasındaki benzerlikler ve farklılıklar Uygunluk Analizi ile açıklanmaya çalışılmıştır.Uygulamada, firmada üretilen kağıdın çeşitli dayanıklılık göstergeleri arasındaki ilişkiler incelenmekte, ulaşılan sonuçlara göre dayanıklılık seviyeleri arasında farklılık olduğu gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is Correspondence Analysis and its application in Paper Industry.This method enables to research categorical variables relations which are shown in contingency tables by rows and columns. These variables relations are represented with points via graphics in a lower dimensional space. In other definition, Correspondence Analysis is to interpret relation explanation easily.In the application part, sample data which is taken from the Production Process of a company in Paper Sector is analyzed. Relationship of sample data properties are explained by Correspondence Analysis.In the conclusion part, the results are drawn and discussed.