Piyasa ekonomisine geçiş sürecinde yaşanan mali sorunlar: Kırgızistan örneği
Fiscal problems of transitional economies: Kyrgyzstan model
  1. Tez No: 261913
  2. Yazar: ILZIRA OMAROVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA KİRMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Geçiş Ekonomisi, Mali Sorunlar, Kırgızistan Ekonomisi, Bütçe, Vergi, Transitional Economies, Fiscal Problems, Kyrgyzstan?s Ekonomy, Budget, Tax
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
  12. Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
1990'lı yılların başında Merkezi Avrupa, Baltık ve BDT'ye üye olan 25 ülke merkezi planlama sisteminden piyasa ekonomisine geçiş sürecine girmiştir. Geçiş sürecinde bulunan bu ülkelerin çoğu makro- ekonomik anlamda yapısal faktörlere bağlı olarak sosyal, politik ve ekonomik alanlarda bir takım sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Kırgızistan da diğer ülkeler gibi birçok sorunla baş başa kalmıştır.Bu tezde Kırgızistan'ın geçiş ekonomisi sürecinde yaşanan mali sorunlar incelenmektedir. Her şeyden önce bu araştırma Kırgızistan'ın bütçe, vergi ve dış borçlar hakkında detaylı bilgi vererek bütçe politikası, vergi politikası ve düzenlemeleri, yerel bütçesinin gelir ve gider kalemleri ve yerel bütçe sisteminin yeniden düzenlenmesi gibi çeşitli kavramlar hakkında örnekler vermektedir.Çalışmanın amacı ise, tüm yukarıda sayılan mali sorunları ortaya çıkararak incelenmesi ve araştırılmasıyla beraber çözüm, sonuç ve önerileri ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
By the early 1990?s, 25 countries of Central Europe, the Baltic?s and the Commonwealth of Independent states (CIS) embarked on the transitional process from central Planned Economy to market Economy. All these countries in the transition process faced various macro-economical problems due to such structural factors as social, political and economical disagreements. Kyrgyz Republic was in the same situation.This study focuses on the fiscal problems in transitional economies of Kyrgyz Republic. The theses first of all, gives information on what is Kyrgyz budget, tax and foreign dept and its contents, brings examples of various concepts such as budget policy, tax polices and regulations, income and expenditures of local budget and deregulation of local budget system.The aim of this study is to illuminate and examine the fiscal problems that mentioned earlier and discuss on the problems that come out as the result of transition progress.