Mobbing'in çalışanların performansına etkisi üzerine bir araştırma
A research on the effect of mobbing on the employers' performance
  1. Tez No: 262063
  2. Yazar: BİLGE YURTTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELEN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, Psikolojik Şiddet, Çalışan Performansı, Mobbing, Psychological Terror, Employer Performance
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Çalışma hayatının inkar edilemez bir parçası olan mobbing, işletmelerin en değerli varlığı insan kaynağına zarar veren ve mutlaka baş edilmesi gereken davranışları kapsamaktadır. Günümüz çağdaş işletmeleri için çok yeni sayılabilecek olan bu kavram, başlangıçta sadece mağdur aleyhine bir durum gibi gözükse de mobbing davranışlarının olumsuz etkileri ilerleyen süreçte işletmelere, çalışanın ailesine, toplum ve ülke ekonomisine de yansıyabilmektedir.Bu çalışmanın amacı da, sıkça karşılaşıldığı halde tanımlanamayan ve etkileri kolay gözlemlenemeyen mobbingin, çalışan performansı üzerinde ne derece etkili olduğunu ortaya koymaktır. Çalışmanın teorik kısmında mobbing ve çalışan performansı kavramları detaylı bir şekilde açıklanmaya çalışılmıştır.Çalışmada teorik çerçevede sunulduktan sonra ampirik kısımda ise, mobbing davranışlarının çalışan performansına etkisini araştırmak amacıyla yapılan anket çalışmasına dayalı araştırmaya yer verilmiştir. Bu araştırmanın sonucunda elde edilen bilgiler doğrultusunda, çalışanlar, kurumlar ve toplum açısından mobbing kavramının önemi ve etkileri ile mobbing davranışlarının nasıl engellenebileceği hakkında değerlendirmeler yapılmış ve gelecek çalışmalar için önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mobbing, an undeniable part of working life, consists of harming personal source, which is the most valuable wealth of administrations and behaviours that must ceartainly be overcome. This concept that is very new for today?s contemporary administrations, at the beginning seems a situation against victim, but negative effects of mobbing behaviours may reflect to administrations, employer?s family, society and country economics at later process.The target of this research is to reveal mobbing, undefinable although often encountered and of which effects not to be easily observed is how much effective on employer?s performance. At theoretical part of research the concepts of mobbing and employer?s performance are tried to be explained in a detailed way.At the research after presented theoretically at the empirical part a research based on questionnaire study done to research the effect of mobbing behaviours on employer?s performance takes part. By the directions of the information obtained at the end of this research, evaluations on the importance and effects of mobbing concept and how mobbing behaviours can be hindered are done for employers, associations and society advice for future studies is taken part.