management styles and employee engagement context matters: Examining hard and soft management approaches to employee engagement in two workplaces yönetim tarzları ve çalışan bağlılığı bağlamı önemlidir: İki işyerinde çalışan bağlılığına yönelik katı ve yumuşak yönetim yaklaşımlarını incelemek
- Tez No: 764647
- Danışmanlar: PROF. SABRİ ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: contextual contingencies, critical HRM, drivers of engagement, employee engagement, hard' and 'soft' management approaches to engagement
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, iki işletmenin çalışan bağlılığına ilişkin farklı yönetim yaklaşımlarını sunmaktadır. Çalışan bağlılığına yönelik bu yönetim yaklaşımlarını“sert”ve“yumuşak”olarak sınıflandırır ve bunların yönetimin faaliyet gösterdiği birçok dış ortamı ve özellikle bunların yönetimin destekleyici bir iç ortamı teşvik etme kapasitesi üzerindeki etkilerini nasıl yansıttığını inceler. Bu araştırma, yöneticilerin rolü ve uygulamalarına ilişkin profesyonel düşüncelerin, iş özellikleriyle ilgili psikolojik literatürden edinilen kavramlarla birleştirilmesinin önemini göstererek, bağlılığın itici güçleri hakkında mevcut literatüre katkıda bulunmaktadır. Yönetimin, temel örgütsel bağlam unsurlarını dahil ederek katılımı artırmada sahip olduğu çelişkileri ve kısıtlamaları araştırmak için bu iki tekniği genişletirilmiştir. Sürecim, çalışan bağlılığının birçok organizasyonel kullanımının anlaşılmasına katkıda bulunmak için kritik organizasyonel ve İKY (İnsan Kaynakları Yönetimi) literatürüne odaklanmaktadır. Bunu yaparken, yönetim uygulamalarının karmaşık, tartışmalı, dinamik, yerel olarak gerçekleştirilen ve bağlama özgü olduğunu daha iyi anlamak için organizasyonların yerleşik ve eleştirel bir okuması detaylandırılmıştır, böylece üretmenin doğasında var olan zorluklara çalışanlar açısından yeni bakış açıları sağlanmıştır Anahtar kelimeleri: bağlamsal olasılıklar, kritik insan kaynakları yönetimi, katılım dinamaklari, çalışan bağlılığı 'Sert' ve 'yumuşak'katılım için yönetim yaklaşımları
Özet (Çeviri)
This study presents two businesses' distinct management approaches to employee engagement. It classifies these management approaches to employee engagement as“hard”and“soft”and examines how they reflect the many external settings in which management operates and, in particular, their impact on management's capacity to foster a supportive internal environment. This research contributes to the existing literature on the drivers of engagement by demonstrating the significance of merging professional considerations about the role and practice of managers with the concepts acquired from the psychological literature pertaining to work characteristics. I expand on these two techniques to investigate the conflicts and restrictions that management has in boosting participation by including key organizational context elements. My process focuses on the critical organizational and HRM literature to contribute to the understanding of the many organizational uses of employee engagement. In doing so, I detailed a situated and critical reading of organizations in order to better comprehend that management practices are complicated, controversial, dynamic, locally performed, and context-specific, hence providing new perspectives into the inherent difficulties in producing engaged workers.