Energy policies of Turkey in triangle of the USA, the EU and Russia
ABD, AB ve Rusya üçgeninde Türkiye?nin enerji politikaları
- Tez No: 262160
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Enerji Politikaları, Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Rusya Federasyonu, Yeni ? Gerçekçilik, Yeni - Liberalizm
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu tez, dünya sistemindeki üç ana aktör; ABD, AB ve Rusya açısından Türkiye'nin enerji politikalarını iki uluslararası ilişkiler teorisi ışığında; yeni ?gerçekçilik ve yeni ? liberalizm, incelemeyi amaçlamaktadır. Türkiye'nin detaylı enerji görünüşünü verildikten sonra, tezde, yeni ? gerçekçilik Türkiye ve ABD arasındaki enerji ilişkileri; yeni ? liberalizm ise Türkiye'nin AB ve Rusya ile olan enerji ilişkileri analiz etmek için kullanılmaktadır. Çalışma bir sonuca enerji politikalarının devletlerarası ilişkilerin büyük bir yüzdesini oluşturduğu ve bu bağlamda yeni ? gerçekçiliğe göre sonucun az işbirliği ve yeni ? liberalizme göre orta işbirliği olacağı sonucuna ulaşır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to understand what motivates energy policies of Turkey with respect to three main actors in the world system, the USA, the EU and Russia in the light of two international relations theories; neorealism and neoliberalism. After giving detailed energy profile of Turkey, in the thesis, neorealism is utilized or energy relations between Turkey and the US, whereas neoliberalism is used to analyze energy relations of Turkey with the EU and Russia. The study reaches to a conclusion that energy politics compose a significant share for relations between states and in this context according neorealism the result would come up as little cooperation and according to neoliberalism, as middle cooperation.Keyword: Energy Politics, Turkey, the United States of America, the European Union, the Russian Federation, Neorealism, Neoliberalism