Devletin kalkınmadaki rolü: Kazakistan örneği
The role of state in economical development: The case of Kazakhstan
  1. Tez No: 262184
  2. Yazar: ZAREMA AKHMADIYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA KİRMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kalkınmacı Devlet, Kamusal Seçis Modeli, Yozlasma, Developmental State, Theory of Public Choice, Corruption
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Tez çalısmasında kalkınma süreci içerisinde devletin degisen rolü konusundabilgi verilip kalkınmacı devlet ve dünyadaki örnekleri ele alınmıstır. Az gelismisülkelerde kalkınma çogunlukla basarısız olmustur. Kalkınmanın basarısızlıgı piyasahatalarından ve siyasal ve ekonomik yozlasmadan kaynaklanmaktadır. Bu türolumsuzlukları inceleyen Kamusal Seçis teorisi devleti olusturan bireylerin kendiçıkarları dogrultusunda hareket ettigini savunmaktadır. Çalısmada yozlasma veekonomik kalkınma arasında iliskiler incelenmistir.Orta Asya cumhuriyetlerinden birisi olan Kazakistan, zengin dogal kaynaklarıve yabancı sermayenin ülkeye girmesi nedeniyle hızla gelismektedir. Ülkeninmerkezi planlama ekonomisinden piyasa ekonomisine geçis süreci, bir taraftanekonomide büyük gelismeleri saglamıs, diger taraftan da yolsuzlugun yeni türlerinolusmasına neden olmustur. Tezde cevap verilmeye çalısılan soru, Kazakistan'dadevletin ekonomik kalkınmada nasıl bir rol almıs oldugudur.Kalkınmacı devlet modelinin özellikleri çerçevesinde Kazakistan'ıdegerlendirerek bu ülkenin ?kalkınmacı devlet? ? ?yozlasmıs devlet? yelpazesininneresinde yer aldıgını inceledim. Sonuç olarak Kazakistan'ın daha çok kalkınmacıdevlet modeline yakın oldugu kanaatindeyim.
Özet (Çeviri)
In this thesis the changing role of state in developmental process wasexplored. Because of market failures, political and economic corruption, developingcountries didn?t achieve development like developed countries. Theory of PublicChoice, studying that types of negativenesses, defends that government officialsmove only for self-interests. Also this thesis researches relations between corruptionand economic development.The rich natural resources helped Kazakhstan in its growth anddevelopmental process. Kazakhstan?s transition process to a free market economy onthe one hand supplied economic growth and on the other hand brought new kinds ofcorruption. In this thesis main question is ?What kind of role takes Kazakhstan ineconomic development??I studied Kazakhstan in the frame of developmental model?s features. In myopinion, in the spectrum of ?developmental state? ? ?corruptible state? Kazakhstan iscloser to model of developmental state.