Sınıf öğretmenlerinin ve ilköğretim öğrencilerinin yapılandırmacı öğrenme ortamını değerlendirmeleri
Evaluation of constructivist learning environments by classroom teachers and primary school students
- Tez No: 262397
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımı, sınıf öğretmeni, yeni ilköğretim programı, Constructivist learning approach, classroom teacher, new primary school program
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmada genel olarak yapılandırmacı öğrenme ortamlarının sınıf öğretmenlerinin ve ilköğretim öğrencilerinin görüşlerine göre yapılandırmacı özellikler açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Araştırmanın örneklemini 2007?2008 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Sultanbeyli ilçesindeki 10 okulda görev yapan 100 öğretmen ve bu öğretmenlerin okuttuğu 1000 öğrenci oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında Sosyal Yapılandırmacılık ve Aktif Öğrenme Ortamları Ölçeği kullanılmıştır.Araştırmada; öğrencilerin yapılandırmacı sınıf ortamını genel olarak cinsiyet ve sınıf seviyesine göre farklı algılamadıkları ancak sınırlı sayıdaki alt ölçeklerde bu farkın 4. sınıflar ve kız öğrenciler lehine çıktığı gözlenmiştir. 16 yıl ve üzeri çalışan sınıf öğretmenlerin yapılandırmacı sınıf ortamını daha olumlu algıladıkları gözlenmiştir. Sınıf öğretmenlerinin yapılandırmacı öğrenme ortamını oluşturmalarında rehberlik desteğini en az öğrenci velisinden, en çok ise rehber öğretmenden; teşvik desteğini en az rehber öğretmenden, en çok ise okul müdüründen; kaynak sağlama desteğini ise en az müfettişten, en çok ise meslektaşından gördükleri ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to evaluate a constructivist learning environment by classroom teachers and their primary school students according to constructivist learning point of view.The sample is consisted of 100 classroom teachers and 1000 primary school students from 10 schools in Sultanbeyli district of İstanbul. Social Constructivism and Active Learning Environments (S.C.A.L.E.) scale is used to collect the data.The research showed that, students? perception about the constructivist classroom environment do not differ according to the gender and grade level, however within a limited number of sub scales there observed a difference (in perception) favourable to the 4th grades and to the girls in this matter. Also observed is that, teachers with 16-year or more teaching experience perceived constructivist classroom environment more positively than others. In creation of constructivist learning environment it is observed that the classroom teachers had the least guidance support from student?s parents, and the most guidance help from guidance teacher; had the least encouragement help from guidance teacher and the most encouragement help from school principal; and finally had the least source supplying help from supervisors and the most source supplying help from their colleagues.