Evaluation of an English language teaching program at a public university using CIPP model
Ankara Üniversitesi Hazırlık Okulu programının CİPP modeli ile değerlendirilmesi
  1. Tez No: 262609
  2. Yazar: FERDA TUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENNET ENGİN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Program, Program değerlendirme, Yabancı dil eğitimi, Curriculum, Curriculum evaluation, Foreign language teaching
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada Ankara Üniversitesi Hazırlık Okulu Programı'nın etkililiğini okutmanların ve öğrencilerin bakış açılarından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu hedefle, Stufflebeam (1971) tarafından geliştirilen CIPP (bağlam, girdi, süreç, ürün) değerlendirme modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2008-2009 akademik yılında hazırlık okulunda öğrenim gören 406 öğrenci ve 12 okutman oluşturmaktadır.Veriler öğrenciler için geliştirilen anket ve okutmanlar ile yapılan mülakatlar yoluyla toplanmıştır. Hazırlık okulu ile ilgili daha detaylı bilgi elde etmek amacıyla, doküman analizi yapılmıştır. Anket yoluyla toplanan veriler betimsel ve çıkarımsal istatistik yöntemleri kullanılarak analiz edilirken, nitel veriler içerik çözümlemesi tekniğiyle incelenmiştir. Gruplar arasında istatistiksel olarak önemli farklar olup olmadığını incelemek için çoklu varyans analizi kullanılmıştır.Çalışmanın sonuçları Ankara Üniversitesi Hazırlık Okulu Programı'nın amacına kısmen ulaştığını göstermiştir. Çalışmada elde edilen bulgular programın daha iyi işlemesi için, fiziksel şartlar, içerik, kaynak ve değerlendirme boyutlarında geliştirilmeye gerek olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the effectiveness of Ankara University Preparatory School program through the perspectives of instructors and students. To this end, the CIPP (context, input, process, and product) evaluation model developed by Stufflebeam (1971) was utilized. 406 students attending the preparatory school in the 2008-2009 academic year and 12 instructors teaching in the program participated in the study. The data were gathered through a self-reported student questionnaire and an interview schedule which was designed for the instructors. Besides, in order to obtain more detailed information about the preparatory school, written documents were examined. While the data based on the questionnaire were analyzed through descriptive and inferential statistics, content analysis was carried out to analyze the qualitative data. Multivariate Analysis of Variances with Pillai?s Trace test was employed to investigate whether the significant differences among dependent variables across independent variables existed.Results of the study indicated that the program at Ankara University Preparatory School partially served for its purpose. The findings revealed that some improvements in the physical conditions, content, materials and assessment dimensions of the program were required to make the program more effective.