The question of identity in Hanif Kureishi's the Buddha of Suburbia and the Black Album
Hanıf Kureishı?nin Varoşların Budası ve Kara Plak romanlarında kimlik sorunu
- Tez No: 262846
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURTEN BİRLİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: melezlik, liminalite, eylemlilik, edimsellik, kimlik, hybridity, liminality, agency, performativity, identity
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma Hanif Kureishi'nin Varoşların Budası ve Kara Plak romanlarında, yazarın kimlik kavramını nasıl sorunsallaştırdığını gösterir. Var olan çalışma bu romanlarda daha önce kalıplaşmış kategorilerin nasıl kaygan bir zemine taşındığını ve bu süreçte Homi Bhabha'nın melezlik, öykünme(mimikri), muğlaklık, eylemlilik, liminalite ve üçüncü alan hakkındaki ana düşüncelerine gönderme yaparak Kureishi'nin, kimlik politikalarının temel verilerini nasıl sorguladığını göstermeyi amaçlar. Bu tez Thatcher'ın politikalarıyla ilişkilendirilmiş şekilde kurgu olarak ulus kavramına ve edimsel/süreç olarak kimlik kavramına göndermeler yapar. Bhabha'nın teorileri, Kureishi'nin karakterlerinin nasıl liminal (eşik) alanlar yaratıp kimliklerini bu alanlarda gerçekleştirdiklerini vurgulamaya yardımcı olacaktır. Her iki romana bakarak şu sonuca varılmıştır: kimlik dini ritüeller, politik eylemler, sanat ya da cinsel söylem gibi kendisi sabit olmayan pek çok parametre üzerinden kurulduğu için, doğası gereği değişkendir. Kureishi'nin romanları geleneksel ideolojilerin özcü temelleriyle kimliği somutlaştırmanın imkasızlığını yazınsal kurguya taşır. Çok kültürlü bir dünyada, asimile etme eğilimi yerine, kimliğin değişken yapısını kabul edip kültürel farklılıklara saygı göstermek gerekir. Sonuç olarak, baskın seslerin arka plana itilmiş sesleri bastırmadığı/bastıramadığı bir dünyada, kimlik, ulusal ya da kişisel olması fark etmeksizin, kendini dönüştürmeye devam eder.
Özet (Çeviri)
Against the background of The Buddha of Suburbia and The Black Album, this study explores the ways Hanif Kureishi problematizes the notion of identity. The present study aims to lay bare how Kureishi moves the previously fixed categories into a slippery ground in his fiction and, in the process, how he challenges the fundamental givens of identity politics against the background of Homi Bhabha?s key concepts: hybridity, mimicry, ambivalence, agency, liminality and the third space. It will also make references to the category of nation as narration in relation to Thatcherite politics and identity as a performative act/process. Bhabha?s theories will also help highlight how Kureishi?s characters create their liminal spaces and how they perform their identity within these spaces. Looking at both novels, it is concluded that the nature of identity is fluid since it is configured according to many variables such as religious practice, political activism, arts and sexual discourse which are not stable, either. Kureishi?s novels fictionalize that identity can never be reified by the essentialist pre-givens of the traditional ideologies. In a multicultural world, rather than assimilation, it is important to grasp the unstable nature of identity in order to respect cultural differences. Thus, in a world where the dominant voices do not/cannot suppress the marginal ones, identity, national or individual, will keep on transforming itself.