Patents and innovation in pharmaceutical industry in Turkey: The comparison of patent system with some selected countries
Türkiye?de ilaç sektöründe patent ve inovasyon: Patent sisteminin seçilmiş bazı ülkelerle karşılaştırılması
  1. Tez No: 262847
  2. Yazar: ELİF TUNCER ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN ERDİL, ÖĞR. GÖR. UĞUR G. YALÇINER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, İşletme, Science and Technology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: patent, inovasyon, araştırma-geliştirme, temel araştırma, ilaç endüstrisi, patent, innovation, research and development, basic research, pharmaceutical industry
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu tez çalışmasının amacı Türkiye'yi Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ülkeleri, Japonya, Hindistan, Çin ve Kore ile karşılaştırarak patent-araştırma geliştirme faaliyetleri için yapılan harcamalar ve patent-temel araştırma ilişkileri dikkate alınarak Türkiye'nin ilaç sektöründe daha fazla inovasyon yapması ve daha fazla patent başvurusunda bulunması için Türkiye'ye politika önerilerinde bulunmaktır. Bu tez çalışması, sektörel bazda patent-inovasyon ilişkisini irdeleyerek başlar. Bu analiz sonucunda patentin en fazla ilaç sektöründe önemli rol oynadığı sonucuna varılır. Dolayısıyla bu tezin ilk bölümünde ilaç sektöründe patent-inovasyon ilişkisi çalışılmıştır. Fakat bu çalışma sadece araştırma-geliştirme harcamaları ve temel araştırma açılarından ele alınmıştır. Patent temelde Ar-Ge faaliyetlerinin bir sonucudur. Bunun yanı sıra, temel araştırma da inovasyonda ve dolayısıyla patent başvurularında etkilidir. Bu nedenle patent-inovasyon ilişkisi Ar-Ge harcamaları ve temel araştırma açılarından ele alınmıştır. Bu ilişki ülkeler bazında dikkate alınmıştır. Bu tezde, Türkiye'ye yol göstermek ve bir takım önerilerde bulunmak için Türkiye'de ilaç sektöründe patent ve inovasyon faaliyetleri Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ülkeleri, Japonya, Hindistan, Çin ve Kore ile karşılaştırılmıştır.Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ülkeleri, Japonya'nın seçilmesinin nedeni bu ülkelerin gelişmiş ülkeler olması, dünyanın en büyük üç patent ofisinin bu ülkelerde olması ve dünyada en yüksek patent başvuru sayılarının bu ülkelerde olmasıdır. Diğer yandan, Çin, Hindistan ve Kore'nin seçilmesinin nedeni bu ülkelerin gelişmişlik düzeyi olarak Türkiye'ye yakın olmasıdır. Bu tezde seçilen ülkelerle kıyaslanarak, Türkiye'ye birtakım politika önerileri yapılmıştır ve bu tez özellikle ilaç sektöründe patent ve inovasyon ile ilgili başka çalışmalar yapılmasına kapı açabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to make policy recommendations for Turkey in order to facilitate innovative activities resulting in more patent applications in pharmaceutical industry through comparing her with the selected countries; USA, EU, Japan, India, China and Korea. The comparison is performed in terms of the patent, research and development (R&D) expenditures and basic research. This study begins with firstly indicating the relationship between patents and innovation in sector basis. When it is looked at this relationship patents are the most necessary tool for pharmaceutical industry. Therefore, in the main part of the thesis the patents and innovations in pharmaceutical sector are analyzed mostly. However, this analysis is not done in all aspects but it is done in terms of research and development expenditures and basic research. Patent is mainly a result of research and development activities. Besides, basic research is also effective in making innovations and so in patent system. Because of these reasons, the relationship between patents and innovations in pharmaceutical industry are covered in terms of these two aspects-R&D expenditures and basic research-. These relationships are analyzed in country level. In this thesis, in order to see the right route for Turkey and give some advises to Turkish patent and innovation system especially in pharmaceutical industry Turkey is compared with USA, EU, Japan, China, India and Korea. The reason to take USA, EU and Japan is that, these countries are developed countries, the biggest patent offices in the world are in these countries and the number of patent applications is the highest in the offices of these countries. On the other hand, China, India and Korea are taken as subject to the comparison because these countries are developing countries like Turkey and the development levels of these countries are not too higher than Turkey. In this thesis, through comparing Turkey with the selected countries, some policy recommendations are done for Turkey and this thesis may open door to further studies on the patent and innovation system of Turkey especially in pharmaceutical industry.