Bağlanma stillerinin evlilik ilişkisi üzerindeki etkisi
An attachment perspective on marital relationships
  1. Tez No: 262959
  2. Yazar: İDİL KAYA BALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ŞENDİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stilleri, Bağlanma Kuramı, Yetişkin Bağlanma Kuramı, Evlilik uyumu, Evlilik Çatışması, Evlilik İlişkileri, Marital adjustment, Marital conflict, Marital Relationships, Attachment Styles
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, bireylerin kendilerinin ve eşlerinin sahip olduğu bağlanma stillerine göre evlilik uyumları ve evlilik çatışmalarının farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini 115 evli çift (N=230) oluşturmaktadır. Ölçümler, ?İlişki Ölçekleri Anketi?, ?Çift Uyum Ölçeği? ve ?Evlilik Çatışması Ölçeği?nin karı-kocalara ayrı ayrı uygulanması ile alınmıştır.Analizler sonucunda, kadın ve erkeklerin kendilerinin ve eşlerinin sahip olduğu bağlanma stillerine göre evlilik uyumları arasında farklılıklar bulunmuştur. Buna göre güvenli bağlanma stiline sahip olan kadınların, güvensiz bağlanma stiline sahip kadınlara göre daha yüksek evlilik uyumu, fikirbirliği ve çift birlikteliğine sahip oldukları belirlenmiş, güvenli ve güvensiz bağlanma sahip erkeklerin evlilik uyumları ve evlilik uyumu alt test puanları, beklenenin aksine farklılaşmamıştır. Ayrıca, her ikisi de güvenli bağlanma stiline sahip eşlerden oluşan çift gruplarındaki kadınların evlilik uyumu ve çift fikir birliği puanlarının, güvensiz kadın-güvenli erkekten oluşan çiftlere göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulunmuştur. Erkeklerde ise, her iki eşin de güvenli bağlanma stiline sahip olduğu çiftlerdeki erkeklerin, eşlerden birinin ya da her ikisinin güvensiz olduğu çift daha yüksek çift tatmini ve fikirbirliğine sahip oldukları belirlenmiştir. Çalışmamızın diğer bulgularına göre, eşlerden birinin güvenli bağlanma stiline sahip olduğu çiftlerdeki hem erkekler hem de kadınların evlilik uyumları ve evlilik alt test puanlarının her ikisi de güvensiz bağlanma stiline sahip eşlerden oluşan çiftlere göre daha yüksek olacağı beklentisi doğrulanmamıştır. Evlilik çatışması ile bireylerin ve bireylerin eşlerinin bağlanma stilleri arasında herhangi bir ilişki bulunamamıştır. Bulgular ilgili literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the relations between attachment styles, marital adjustment and marital conflict. We explored the differences in marital adjustment and marital conflict in four couple attachment pairs (both secure, both insecure, husband secure-wife insecure, husband insecure-men secure). The sample of this study consists of 115 married couples. In this study, ?Dyadic Adjustment Scale?, ?Marital Conflict Questionaire? and ?The Relationships Scales Questionnaire? were applied seperately to husbands and wives in each couple.Results show that secure women have more marital adjustment, concensus on matters of importance to marital functioning, and dyadic cohesion than insecure women. However, secure men and insecure men did not differ on marital adjustment ans its subtests. In addition, couples? joint attachment classifications were related to marital adjustment. Women in which both partners have secure attachment styles have higher marital adjustment and concensus than women in secure husband-insecure wife pairs. Moreover, men in which both partners have secure attachment styles also have higher concensus on matters of importance to marital functioning and marital satisfaction than men, in secure husband ?insecure wife pairs. Another result demonstrated that, men and women in one secure partner-one insecure partner didn?t have higher marital satisfaction than pairs which both partners are insecurely attached. There is no relation found between marital conflict and individuals' own attachment and the partner's attachment style. Findings are discussed within the framework of the related literature.