Post divorce experience of higly educated and professional women
Eğitimli ve çalışan kadının boşanma sonrası tecrübesi
- Tez No: 263042
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE GÜNDÜZ HOŞGÖR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Boşanma sonrası tecrübe, feminist metodoloji, kadının güçlendirilmesi, eğitimli ve çalışan kadın, yasam öyküsü mülakat tekniği, Post divorce experience, feminist methodology, empowerment, highly- educated and professional women, life story interview
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 344
Özet
Yaşam öyküsü mülakat tekniği ile yapılan çalışmada, yüksek tahsilli ve çalışan kadının boşanma sonrası tecrübesi çalışılmıştır. Katılımcıların boşanma sonrasında yaşadıkları ekonomik, sosyol, psikolojik durumları ve genel olarak boşanma sonrası adaptasyonları incelenmiştir. Çalışmanın sonuçlarında da gösterildiği gibi boşanma ekonomik zorlukları, sosyal ve psikolojik yıpranmayı beraberinde getirirken, diğer taraftan evlilikte yaşanılan sıkıntıların sona ermesi ve rahatlama ile sonuçlanmaktadır. Katılımcılar yaşadıları zorluklar karşısında yasam stratejileri gelistirmekte boşanma sürecinde pasif teslimiyetçi bir yaklaşımdan ziyade aktif ve mücadeleci bir tutum gelistirmektedirler. Eğitimli, çalışan ve sehirli kadının boşanması kadının liberasyonunun bir gostergesi gibi algılansa da ataerkinin yoğun biçimde yaşandığı bir toplumda, hangi sosyo-ekonomik bağlamda olursa olsun kadınların pek çok açıdan hayatları sınırlanmakta ve toplumun boşanmış kadına negatif yaklaşımı kadınların yaşamlarını önemli ölçüde etkilemektedir. Bu bağlamda bu tez boşanmanın pek çok yönden güçlü kabul edilen eğitimli ve çalışan kadınların hayatlarını nasıl etkilediğini incelemektedir. Çalışma sürecinde teorik yaklaşım olarak feminist teori, data analizi ise Grounded teori kullanılarak yapılmıştır.Data analiz neticesinde ekonomik zorluklar, toplumun boşanmış kadına karsı tutumu, tek ebeveynlik, yeniden evlilik, boşanmanın kadınların benlikleri üzerine etkisi, ebeveyn ve kız kardeşin boşanma tecrübesinin katılımcıların boşanma sürecine etkisi ve kadınların tüm bu zorluklar karsısında ürettikleri yaşam stratejileri temel kategoriler olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Based on life-story interviews with women this dissertation analyzes post divorce experience of highly-educated and professional women. Economic, social, psychological well-being of divorced women; specifically, how they manage to adapt to their new lives after legal dissolution were examined. As is shown in our research while divorce caused various difficulties including financial, social and parenting problems, it, on ther other hand provided relief, for the participants. The participants developed wide range of survival strategies in the face of difficulties and challenges they experience which attested to their agency during and after the divorce process. To the study, while an urbanite, educated and professional woman?s termination of a failing relationship itself can be considered as liberation on her part, it will be an overstatement to say that women are enjoying their independence and start anew, just as men do. In this connection, this study searched for insights into the question: How does act of divorce affect these women with respect to their empowerment? Feminist theory is used over the duration of this study.The study scrutinized on the emergent themes such as societal attitudes, single parenting, remarriage, intergenerational and intra-family transmission of divorce, financial consequence, and women?s varying coping strategies as well as many other common themes emerged.Studying post-divorce experience of women, which is an unexplored area in Turkish context, employing qualitative method and dwelling on grounded theory approach as an inductive way of data analysis, this study intends to be a considerable contribution to the literature.